Višelisnata režuha Cardamine kitaibelii

Carstvo:
Red:
Brassicales
Porodica:
Vrsta:
Cardamine kitaibelii
Sinonimi:
Cardamine polyphylla (Waldst. et Kit.) O. E. Schulz (non D. Don), Dentaria polyphylla Waldst. et Kit.

Karakteristike

Višelisnata režuha (Cardamine kitaibelii Bech.) je trajna zeljasta biljka iz porodice kupusnjača (Brassicaceae). Stabljika je uspravna, jednostavna, gusto prekrivena sitnim dlakama u gornjem dijelu, naraste 20-30 cm visine. Rizom je mesnat, okruglast i člankovit, debline 3-6 mm. Listovi su na stabljici skupljeni u pršljenu, nalaze se na dugim peteljkama koje su dlakave pri dnu, razdijeljeni su na 7-9 lancetastih listića ušiljenih vrhova i oštro nazubljenih rubova. Cvjetovi se nalaze na dužim tankim peteljkama na vrhu stabljike. Građeni su od svijetložutih latica, čaška ima žućkastozelene listiće. Cvate u travnju i svibnju.

Stanište

Rasprostranjena je u dijelovima srednje i južne Europe. Staništa su joj listopadne šume, raste na sjenovitim mjestima, na svježim, rahlim i hranjivim tlima umjereno toplih staništa, do preko 1500 m nadmorske visine. Strogo je zaštićena biljka.[1]

Etimologija

Latinski naziv roda Cardamine potječe od grčkog kardamon, što je bio naziv za sličnu biljku sjetveni podlanak (Lepidium sativum) a kasnije je prebačeno na ovaj rod režuha.[2] Ime vrste kitaibelii dano je prema mađarskom botaničaru Pálu Kitaibelu (1757. – 1817.). Na stranim jezicima nazivi su Kitaibel’s bitter-cress (eng.), Kitaibels Zahnwurz, Vielblättrige Zahnwurz (njem.), cardamine de Kitaibel (fr.), dentaria di Kitaibel (tal.), mnogolistna konopnica (slo.).

Upotreba

Jestivi su mladi listovi.

Galerija fotografija

Podijeli