Preskoči do glavnog sadržaja

Višelisnata režuha

Cardamine kitaibelii

Karakteristike

Višelisnata režuha (Cardamine kitaibelii Bech.) je trajna zeljasta biljka iz porodice kupusnjača (Brassicaceae). Stabljika je uspravna, jednostavna, gusto prekrivena sitnim dlakama u gornjem dijelu, naraste 20-30 cm visine. Rizom je mesnat, okruglast i člankovit, debline 3-6 mm. Listovi su na stabljici skupljeni u pršljenu, nalaze se na dugim peteljkama koje su dlakave pri dnu, razdijeljeni su na 7-9 lancetastih listića ušiljenih vrhova i oštro nazubljenih rubova. Cvjetovi se nalaze na dužim tankim peteljkama na vrhu stabljike. Građeni su od svijetložutih latica, čaška ima žućkastozelene listiće. Cvate u travnju i svibnju.

Stanište

Rasprostranjena je u dijelovima srednje i južne Europe. Staništa su joj listopadne šume, raste na sjenovitim mjestima, na svježim, rahlim i hranjivim tlima umjereno toplih staništa, do preko 1500 m nadmorske visine. Strogo je zaštićena biljka.[1]

Etimologija

Latinski naziv roda Cardamine potječe od grčkog kardamon, što je bio naziv za sličnu biljku sjetveni podlanak (Lepidium sativum) a kasnije je prebačeno na ovaj rod režuha.[2] Ime vrste kitaibelii dano je prema mađarskom botaničaru Pálu Kitaibelu (1757. – 1817.) koji je ostavio veliki trag u botanici istraživanjem flore Velebita. Na stranim jezicima nazivi su Kitaibel’s bitter-cress (eng.), Kitaibels Zahnwurz, Vielblättrige Zahnwurz (njem.), cardamine de Kitaibel (fr.), dentaria di Kitaibel (tal.), mnogolistna konopnica (slo.).

Upotreba

Jestivi su mladi listovi.

Galerija fotografija

Pregled lokacija