Uškasta režuha Cardamine impatiens

Carstvo:
Red:
Brassicales
Porodica:
Vrsta:
Cardamine impatiens
Sinonimi:
Cardamine saxatilis Salisb., Cardamine brachycarpa Opiz

Karakteristike

Nestrpljiva ili uškasta režuha (Cardamine impatiens L.) je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice kupusnjača (Brassicaceae). Stabljika je uspravna, u gornjem dijelu malo razgranata, gola, visoka 10-80 cm. Listovi su složeni, perasto su razdijeljeni na 13-19 ovalnih ili lancetastih, cjelovitih ili nazubljenih listića, vršni listić je obično duži. Prizemni listovi skupljeni su u rozetu i nalaze se na peteljci, listovi na stabljici su naizmjenični i obavijaju stabljiku. Cvjetovi su dvospolni, sitni, zelenkastobijeli, skupljeni na vrhu stabljike i postranim vršnim izbojima. Čine ih 4 latice koje su malo duže od čaške. Cvate od svibnja do srpnja. Plod je plosnata, uzdižuća, oko 2-3 cm duga komuška koja izbacuje tamnosmeđe sjemenke kada dozrije.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i Aziji. Raste pojedinačno na vlažnim, hranjivim mjestima, u listopadnim i crnogoričnim šumama.

Etimologija

Latinski naziv roda Cardamine potječe od grčkog kardamon, što je bio naziv za sličnu biljku sjetveni podlanak (Lepidium sativum) a kasnije je prebačeno na ovaj rod režuha. Ime vrste impatiens znači nestrpljiv, jer zrela čahura i pri najlaganijem dodiru naglo puca katapultirajući sjemenke.[1]

Na stranim jezicima nazivi su narrowleaf bittercress (eng.), Spring-Schaumkraut (njem.), cardamine impatiente, cardamine irritable (fr.), billeri comune, cardamine impaziente (tal.), penuša nedotika (slo.).

Upotreba

Jestivi su listovi, pikantnog su mirisa i okusa, koriste se kao začin u salatama.[2]

Galerija fotografija

Podijeli