Preskoči do glavnog sadržaja

Šumska pečurka

Agaricus silvicola

Karakteristike

Šumska pečurka ili anisova pečurka (Agaricus silvicola (Vittad.) Peck) je jestiva gljiva. Klobuk je u početku bijel, kasnije postane žućkast, na dodi također postane žut, u početku je zvonolik, kasnije raširen, suh je i gladak kao svila, širok 8-12 cm. Listići su u početku bijeli, postupno mijenjaju boje od crvenkaste do tamnosmeđe kada spore sazre, jako su gusti, slobodni, prema rubu klobuka suženi su pod oštrim kutom. Stručak je vitak, valjkast, tvrd, u početku pun, ubrzo postane šupalj, često zakrivljen, u donjem dijelu je gomoljasto zadebljan, u gornjem dijelu ima bijeli viseći vjenčić iznad kojeg je sivosmeđ, visok 5-10 cm, promjera 8-12 mm. Meso klobuka je bijelo, meso stručka je blijedocrvenkasto, ugodnog mirisa po anisu i ugodnog okusa. Spore se ovalne, glatke, otrusina je tamnosmeđa.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i Sjevernoj Americi. Raste pojedinačno ili u malim skupinama po 2-3 ljeti i u jesen, u crnogoričnim i miješanim šumama.

Etimologija

Latinski naziv roda Agaricus potječe od grčke riječi agaricon, naziva za neodređenu jednu ili više gljiva, što je navodno dano prema nazivu mjesta gdje je mnogo gljiva raslo. Na stranim jezicima nazivi su wood mushroom (eng.), Dünnfleischiger Anis-Egerling (njem.), agaric des bois (fr.), hostni kukmak (slo.).

Upotreba

Jestiva gljiva, odlične kvalitete, može se jesti i sirova.

Galerija fotografija

Pregled lokacija