Otrovna pečurka Agaricus xanthodermus

Carstvo:
Odjeljak:
Basidiomycota
Koljeno:
Agaricomycetes
Red:
Agaricales
Porodica:
Vrsta:
Agaricus xanthodermus
Sinonimi:
Agaricus pseudocretaceus Bon, Fungus xanthodermus (Genev.) Kuntze, Pratella xanthoderma (Genev.) Gillet, Psalliota flavescens Richon & Roze

Karakteristike

Otrovna pečurka (Agaricus xanthodermus Genev.) je otrovna gljiva iz porodice pečurki (Agaricaceae). Klobuk je bijel do bijelosiv, u sredini smećkast, na dodir žućkast, u početku polukuglast, kasnije se otvori i postane plosnat, u sredini je često malo udubljen, gladak je ili ponekad ljuskav, rub je resast, širok 5-15 cm. Listići su bijeli, potom crvenkasti, kasnije tamnosmeđi, gusti su i slobodni, nejednaki. Stručak je bijel, na starijim gljivama gornji dio stručka je sivocrn a dno stručka smeđe, na prerezu požuti, valjkast, vitak, u donjem dijelu gomoljasto zadebljan, u početku pun, kasnije šupalj, nekad je zakrivljen, svilenkasto gladak, ima trajan viseći vjenčić koje je na donjoj strani čehast, visok 5-15 cm, promjera 1-2 cm. Meso stručka u zadebljanom dijelu je izrazito žuto, meso klobuka je bijelo, na zraku postane žuto, potom crvenkasto i u konačnici crno, neugodnog okusa i neugodnog je mirisa na tintu. Spore su ovalne, glatke, otrusina je smeđa.

Stanište

Raste u skupinama ljeti i u jesen u listopadnim šumama, na rubovima šuma, na travnjacima u vrtovima, parkovima i voćnjacima, uz puteve.

Etimologija

Latinski naziv roda Agaricus potječe od grčke riječi agaricon, naziva za neodređenu jednu ili više gljiva, što je navodno dano prema nazivu mjesta gdje je mnogo gljiva raslo. Ime vrste xanthodermus potječe od grčkih riječi xanthos (žut) i derma (koža), zbog plodišta koje na dodir postane žuto. Na stranim jezicima nazivi su yellow-staining mushroom, yellow-stainer (eng.), Karbol-Champignon, Gift-Egerling, Karbol-Egerling (njem.), agaric jaunissant (fr.), agárico-amarelado (port.), karbolni kukmak (slo.).

Upotreba

Otrovna je gljiva, uzrokuje manje probavne tegobe osobito kod osjetljivih ljudi.

Galerija fotografija

Podijeli