Preskoči do glavnog sadržaja

Golema pečurka

Agaricus augustus

Karakteristike

Golema pečurka (Agaricus augustus Fr.) je jestiva gljiva iz porodice pečurki (Agaricaceae). Klobuk je kuglast u početku i plosnatog tjemena, kasnije otvoren i ravan, smeđi, ako se kožica klobuka odstrani požuti, prekriven je smeđim, vlaknastim ljuskama, na tjemenu tamniji, rub je ljuskast, na dodir požuti, širok do 10-25 cm. Listići su gusti, slobodni, uski, smeđi, pa crvenkasti, u konačnici tamni. Stručak je bijel, na pritisak dobije tamnožute pjege, iznad vjenčića je gladak i sjajan, valjkast, pun, debeo, u dnu još zadebljao i duboko usađen u zemlju. Vjenčić je bijel, trajan, viseći, širok, često rastrganog ruba. Meso je bijelo, na prerezu požuti, debelo, ugodnog okusa, miriše na badem. Spore su ovalne, glatke, otrusina je tamnosmeđe boje.

Stanište

Rasprostranjena je gljiva u Europi, Aziji, sjevernoj Africi i Sjevernoj Americi. Raste u skupinama u listopadnim, crnogoričnim (smreka) i miješanim šumama. Možemo je naći od lipnja do rujna.

Etimologija

Latinski naziv roda Agaricus potječe od grčke riječi agaricon, naziva za neodređenu jednu ili više gljiva, što je navodno dano prema nazivu mjesta gdje je mnogo gljiva raslo. Ime vrste augustus dano je prema mjesecu kolovozu zbog početka pojave gljive, a sam mjesec nazvan je prema rimskom cezaru Augustusu (63. pr. Kr. – 14.). Na stranim jezicima nazivi su prince (eng.), Riesen-Champignon, Riesen-Egerling (njem.), agaric auguste, agaric impérial (fr.), veličastni kukmak (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, vrlo dobre kvalitete.

Galerija fotografija