Preskoči do glavnog sadržaja

Šampinjon

Agaricus bisporus

Karakteristike

Šampinjon ili plemenita pečurka (Agaricus bisporus (J.E.Lange) Imbach) je jestiva gljiva iz porodice pečurki (Agaricaceae). Klobuk je bijel, na dodir crvenkast, u početku polukuglast, poslije ispupčen, u starosti raširen i plosnat, gladak, u mladosti na rubovima ima ostatke ovoja, širok do 10 cm. Listići su u početku bjelkasti, kasnije crvenkastosmeđi, gusti i slobodni. Stručak je bijel, u početku pun, kasnije se prošuplji, zdepast, kratak, visok do 6 cm, promjera do 15 mm, lako se odvaja od klobuka. Meso je bijelo, na prerezu postane ružičasto, na zrelim gljivama smeđe, čvrsto, ugodnog mirisa i okusa. Spore su eliptične, glatke, otrusina je smeđa.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena gljiva u Europi i Sjevernoj Americi. Raste na pašnjacima, u vrtovimam u parkovima, uz puteve, voli rasti na dobrom pognojenom tlu. Možemo je naći od lipnja do studenog. Masovno se uzgaja širom svijeta, jedna je od najčešćih gljiva.

Etimologija

Latinski naziv roda Agaricus potječe od grčke riječi agaricon, naziva za neodređenu jednu ili više gljiva, što je navodno dano prema nazivu mjesta gdje je mnogo gljiva raslo. Na stranim jezicima nazivi su portobello mushroom, common mushroom (eng.), Zweisporige Egerling, Zucht-Champignon (njem.), champignon de Paris, champignon de couche (fr.), champignon (tal.), champiñón común (špa.), champignon de Paris (port.), dvotrosni kukmak (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, odlične kvalitete. Može se jesti i sirova.

Galerija fotografija

Pregled lokacija