Preskoči do glavnog sadržaja

Kračun

Agaricus macrosporus

Karakteristike

Kračun, grkalj ili velika pečurka (Agaricus macrosporus (F.H.Møller & Jul.Schff.) Pilát) je jestiva gljiva iz porodice pečurki (Agaricaceae). Klobuk je posve bijele boje, u početku je polukuglast, prelazi postupno u zvonast izgleda da bi na kraju bio potpuno otvoren. Jako je mesnat, prekriven je bijelim ljuskicama koje za kišnog vremena otpadnu, na dodir požuti, širok do 30 cm. Listići su u početku su blijedocrveni, kasnije tamnocrveni dok ne postanu tamnosmeđi, jako su gusti, slobodni. Stručak je debeo, u početku pun, kasnije postane šupalj, bijeli kao i klobuk s malim ljuskicama koje kasnije nestanu, u gornjem dijelu je gladak i ima deblji viseći vjenčić, visok je 5-10 cm, promjera 20-35 mm. Meso je bijelo, mirisa na anis. Spore su ovalne, glatke, otrusina je smeđa.

Stanište

Rasprostranjen je u cijeloj Europi. Raste pojedinačno ili u skupinama na pašnjacima, livadama i šumskim čistinama. Pogotovo je čest u primorskom području i na otocima .

Etimologija

Latinski naziv roda Agaricus potječe od grčke riječi agaricon, naziva za neodređenu jednu ili više gljiva, što je navodno dano prema nazivu mjesta gdje je mnogo gljiva raslo.  Na stranim jezicima nazivi su macro mushroom (eng.), prataiolo (tal.), velikotrosni kukmak (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, odlične kvalitete, dobra je i za kiseljenje. Ne preporuča se uz gljive konzumirati alkohol jer u pojedinih osoba može izazvati antabusni sindrom trovanja (lupanje srca, glavobolju, vrtoglavicu, povraćanje).[1]

Galerija fotografija