Preskoči do glavnog sadržaja

Dvoprstenasta pečurka

Agaricus bitorquis

Karakteristike

Dvoprstenasta pečurka (Agaricus bitorquis (Quélet) Sacc.) je jestiva gljiva iz porodice pečurki (Agaricaceae). Klobuk je bijel ili sivožućkast, u početku  je polukuglast, kasnije postane raširen, na rubu je dugo uvrnut, gladak, mesnat, čvrst, širok 5-15 cm. Listići su u početku crvenkasti, kasnije tamnosmeđi, gusti su, tanki i slobodni. Stručak je bijel, debeli, u donjem dijelu uži, visok 3-7 cm, promjera do 25 mm. Ima karakteristični dvostruki prsten. Meso je bijelo, na presjeku crvenkasto, debelo, ugodnog mirisa i okusa. Spore su okruglaste, glatke, otrusina je tamnosmeđa.

Stanište

Osim u Europi, zabilježen je u Sjevernoj Americi i Australiji. Raste u skupinama od sredinje proljeća do kasne jeseni, na travnjacima, u parkovima, uz puteve.

Etimologija

Latinski naziv roda Agaricus potječe od grčke riječi agaricon, naziva za neodređenu jednu ili više gljiva, što je navodno dano prema nazivu mjesta gdje je mnogo gljiva raslo. Ime vrste bitorquis ukazuje na dvostruki prsten. Na stranim jezicima nazivi su pavement mushroom, torq, banded agaric, spring agaric (eng.), Stadt-Champignon, Scheiden-Egerling (njem.), agaric des trottoirs (fr.), mestni kukmak (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, odlične kvalitete.

Galerija fotografija

Pregled lokacija