Rudnjača Agaricus campestris

Carstvo:
Odjeljak:
Basidiomycota
Koljeno:
Agaricomycetes
Red:
Agaricales
Porodica:
Vrsta:
Agaricus campestris
Sinonimi:
Fungus campestris (L.) Kuntze, Pratella campestris (L.) Gray, Psalliota campestris (L.) Quél.

Karakteristike

Rudnjača ili poljska pečurka (Agaricus campestris L.) je vrsta jestive gljive iz porodice pečurki (Agaricaceae). Klobuk je bijel do svijetlosmeđ, mesnat, u početku je polukuglast, kasnije postane plosnat, gladak je ili malo ljuskast, širok 5-12 cm. Listići su gusti, slobodni, u početku svijetlosmeđi, polako mijenjaju boju u crvenkastu, a naposljetku kada spore sazre tamnosmeđi su do gotovo crni. Stručak je bijel, pun, valjkastog oblika, gol, visok 3-8 cm, širok 1-2 cm. Ima kožasti, bijeli vjenčić koji kasnije lako otpadne. Meso je čvrsto, debelo, bijelo, na prerezu malo crvenkasto, ugodnog mirisa i okusa. Spore su eliptične, glatke, otrusina je tamnosmeđa.

Stanište

Rasprostranjena je gljiva širom svijeta. Staništa su travnjaci, livade, pašnjaci, polja, voćnjaci i vrtovi, od nizinskog do planinskog područja. Raste pojedinačno ili u većim skupinama kraja proljeća do kasne jeseni.

Etimologija

Latinski naziv roda Agaricus potječe od grčke riječi agaricon, naziva za neodređenu jednu ili više gljiva, što je navodno dano prema nazivu mjesta gdje je mnogo gljiva raslo. Ime vrste campestris latinskog je porijekla te znači poljski. Na stranim jezicima nazivi su field mushroom, meadow mushroom (eng.), Wiesen-Champignon (njem.), agaric champêtre, rosé des prés (fr.), prataiolo (tal.), champiñon del prado (špa.), travniški kukmak (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, odlične kvalitete. Može se jesti i sirova.

Galerija fotografija

Podijeli