Preskoči do glavnog sadržaja

Portugalski lovor

Prunus lusitanica

Karakteristike

Portugalski lovor ili portugalska lovorvišnja (Prunus lusitanica L.) je zimzeleni grm ili niže stablo iz porodice ružovki (Rosaceae). Naraste do 3-8 m visine, kora debla je glatka i tamnosiva. Listovi su naizmjenični, imaju crvene drške, ovalni su, dugi 7-15 cm, široki 3-5 cm, nazubljenih su rubova i oštrog vrha, na licu su sjajni i tamnozeleni, naličje je svjetlije. Cvjetovi su dvospolni, mali, promjera 10-15 mm, građeni od pet malih bijelih latica, skupljeni su u gronjastim cvatovima dužine 15-25 cm. Cvate u svibnju i lipnju. Plod je mala koštunica promjera 8-13 mm, isprva zelena ili crvenkasto zelena, zrela postaje tamnoljubičasta.

Stanište

Rasprostranjena je u jugozapadnoj Europi i sjeverozapadne Afrike, točnije, na području jugozapadne Francuske, Španjolske, Portugala, Maroka, Azorima i Kanarskim otocima. Na svom staništu nije bogato rasprostranjen, raste uz potoke planinskog područja i u vlažnim šumama. Sadi se kao ukrasni grm pojedinačno ili u grupama, može se saditi za živice. Odgovara mu sunčano mjesto te vlažno i dobro drenirano tlo, voli visoku vlažnost zraka. Pogodan je za sve tipove tla. Tolerira blago orezivanje.

Etimologija

Latinski naziv roda Prunus dao je Carl Linnaeus 1737 godine a potječe od grčke riječi proumnon koja označava stablo šljive.[1] Ime vrste lusitanica odnosi se na regiju Lusitaniju koja je obuhvaćala dijelove današnjeg Portugala i Španjolske.

Na stranim jezicima nazivi su Portuguese laurel cherry, Portugal laurel (eng.), Portugiesische Lorbeerkirsche (njem.), laurier du Portugal, prunier du Portugal (fr.), lauro del Portogallo (tal.), lauroceraso de Portugal (špa.), portugalski lovorikovec (slo), portugalska lovorvišnja (sr.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija