Preskoči do glavnog sadržaja

Patuljasti badem

Prunus tenella

Karakteristike

Patuljasti badem (Prunus tenella Batsch) je listopadni grm iz porodice ruža (Rosaceae). Grane su uspravne ili uzdižuće, gole, crvenosmeđe, visoke 50-150 cm. Pupoljci su prekrivenih tamnosmeđim ljuskama. Listovi su usko eliptični, dugi 3-7 cm, široki 1-3 cm, ušiljeni na vrhu, nazubljeni na rubovima, tamnozeleni su, ujesen poprime žutonarančastu boju. Cvjetovi su pojedinačni, promjera 1-2 cm, crvenkastorozi ili rjeđe bijeli, mirisni, gusto smješteni u gornjem dijelu grana. Cvatu prije ili istovremeno s listanjem u travnju i svibnju. Plod je žućkastosiva, okruglasta ili jajasto okruglasta koštunica jako prekrivena finim dlakama. Sadrži jednu sjemenku, dozrijeva od lipnja do kolovoza.

Stanište

Rasprostranjen je u istočnoj Europi, zapadnoj i središnjoj Aziji, kod nas je zabilježen u sjeveroistočnoj Slavoniji. Raste na sunčanim ili polusjenovitim mjestima, na suhim travnjacima, u suhim šikarama. Kritično je ugrožena i strogo je zaštićena biljka. Otporan je na sušu i na hladne temperature. Razvijen je veći broj kultivara. Razmnožava se sjemenkama koje traže stratifikaciju ili izdancima iz korijena.

Etimologija

Latinski naziv roda Prunus potječe od grčke riječi proumnon kojaa označava stablo šljive.[1] Ime vrste tenella znači vrlo nježan.[2] Na stranim jezicima nazivi su dwarf Russian almond (eng.), Zwerg-Mandel, Strauch-Mandel (njem.), amandier nain (fr.), pritlikavi mandljevec (slo.).

Upotreba

Sjemenke su jestive u malim količinama, veoma su gorke.

Galerija fotografija

Pregled lokacija