Preskoči do glavnog sadržaja

Gomoljasta šumarica

Agaricus abruptibulbus

Karakteristike

Gomoljasta šumarica (Agaricus abruptibulbus (Peck) Kauffmann) je vrsta jestive gljive iz porodice pečurki (Agaricaceae). Klobuk je bijel, na dodir požuti, u početku je zvonolik, kasnije postane raširen i plosnat, gol, prekriven svilenkastom kožicom, na rubu ponekad ima sitne ljuske, širok 8-12 cm. Listići su prvo bijeli, kasnije posive i kada spore sazre postanu tamnosmeđi, uski su i gusti. Stručak je bijel, valjkast, šupalj, gladak, u sasvim donjem dijelu savijen i zadebljan, u gornjem dijelu ispod klobuka je nježan vjenčić, naraste 8-12 cm visine, promjera 10-15 mm. Meso je nježno i tanko, bijelo, mirisa na anis. Spore su smeđe i ovalne.

Stanište

Osim u Europi, zabilježena je u Sjevernoj Americi. Raste u manjim skupinama od 2-3 primjerka od lipnja do studenog, u crnogoričnim i miješanim šumama.

Etimologija

Latinski naziv roda Agaricus potječe od grčke riječi agaricon, naziva za neodređenu jednu ili više gljiva, što je navodno dano prema nazivu mjesta gdje je mnogo gljiva raslo. Na stranim jezicima nazivi su abruptly-bulbous agaricus, flat-bulb mushroom (eng.), Schiefknolliger Anis-Champignon, Flachknollige Anis-Champignon (njem.), zarubljena pečurka (bs.), požutica, anis-pečurka (sr.)

Upotreba

Jestiva je gljiva, vrlo dobre kvalitete. Jedu se mlade gljive dok su im listići svijetli.

Galerija fotografija