Preskoči do glavnog sadržaja

Zmijin luk

Allium scorodoprasum

Karakteristike

Zmijin luk ili češnjakasti luk (Allium scorodoprasum L.) je višegodišnja biljka iz porodice sunovratki (Amaryllidaceae). Stabljika je uspravna i naraste do 100 cm visine. Lukovica je jajolika, obavijena smeđecrnim, ljuskastim listovima. Listovi su linearni, široki 6-8 mm, plosnati, rebrasti, na rubovima cjeloviti i hrapavi, ima ih 2-5. Cvjetovi su tamnopurpurni, skupljeni u guste, kuglaste cvatove i nalaze se na dugim stapkama. Prašnika ima 6, srednji šiljak na unutarnjim prašnicima je kraći od filamenta. Cvate u lipnju i srpnju. Nakon cvatnje stvaraju se rasplodni bulbili.

Stanište

Rasprostranjen je na području srednje i južne Europe, u zapadnoj i istočnoj Aziji. Raste na vlažnim travnjacima i livadama, u vinogradima, uz puteve i rubove šuma. U prošlosti se dosta uzgajao, danas je jedva poznat. Razmnožava se lukovicama i rasplodnim bulbilima.

Etimologija

Latinski naziv roda Allium bio je još kod starih Rimljana naziv za češnjak (Allium sativum), potječe od riječi halo (puštam miris). Ime vrste scorodoprasum potječe od grčkih riječi scordion (luk) i prason (poriluk). Na stranim jezicima nazivi su sand leek (eng.), Schlangen-Lauch (njem.), ail rocambole (fr.), alho-de-espanha (port.).

Upotreba

Jestivi su mladi listovipodzemne lukovice rasplodne lukovice.[1]

Galerija fotografija

Pregled lokacija