Vlasac Allium schoenoprasum

Carstvo:
Red:
Asparagales
Porodica:
Potporodica:
Allioideae
Tribus:
Allieae
Vrsta:
Allium schoenoprasum
Sinonimi:
Schoenissa schoenoprasum (L.) Salisb., Cepa schoenoprasum (L.) Moench

Karakteristike

Vlasac (Allium schoenoprasum L.) je višegodišnja biljka iz porodice lukova (Alliaceae). Lukovica je mala, tek oko 10 mm duga, korijenje joj je dobro razvijeno, kratko i čupavo. Kao i drugi lukovi tvori tanke, duguljaste, šuplje, plavkastozelene listove, duge do 20 cm. U drugoj godini stvara se šuplja stabljika visoka do 40 cm koja na vrhu nosi okruglasti cvat. Cvate tokom svibnja i lipnja tvoreći na vrhu stabljike polukuglasti cvat. Cvjetovi su dvospolni, pravilni, jednostavnog ocvijeća. Tučak ima nadraslu, trogradnu plodnicu i nosi više sjemenih zametaka, prašnika je šest. Plod je trogradni tobolac koji nosi sitne sjemenke crne boje.

Stanište

Prirodno raste na području Europe, Azije i Sjeverne Amerike. Možemo ga naći na brdskim područjima na vlažnim livadama i travnjacima, uz rijeke i potoke ponekad i u većim skupinama. Uzgaja se i kao povrtna kultura zbog mladih listova.

Uzgoj

Razmnožava se sjemenom koje najčešće sijemo početkom proljeća ili dijeljenjem lukovica. Biljka se podigne iz zemlje zajedno s korijenovom balom, pažljivo se otrese višak zemlje i podijeli. Nove biljčice se odvojeno posade na nova mjesta i obilnu zaliju. Biljka se na taj način također i pomlađuje.

Za najplodniji uzgoj poželjno mu je omogućiti sunčano mjesto, bogatu i dobro dreniranu zemlju. No, rast će on i s lošijim standardima, slabijom zemljom i na polusjenovitom mjestu. Sadrži spojeve sumpora što vjerojatno služi biljci da odvrati štetnike, zbog čega nije loša ideja strateški ga saditi u vrtu, iako ga najčešće sadimo u teglicama te držimo negdje blizu kuhinje. Učestalom berbom potičemo novo stvaranje listova i odgađamo cvjetanje biljke, zbog čega možemo imati kontinuiranu i dugu berbu.

Etimologija

Latinski naziv roda Allium bio je još kod starih Rimljana naziv za češnjak (Allium sativum), potječe od riječi halo (puštam miris). Ime je rodu 1753. godine dodijelio Carl Linnaeus prilikom klasificiranja srodnih vrsta. Na stranim jezicima nazivi su chives (eng.), Schnittlauch (njem.), ciboulette, civette (fr.), erba cipollina (tal.), cebollino, cebolleta (špa.), cebolinha (port.), drobnjak (slo.).

Upotreba

Beru se listovi za cijelo trajanje vegetacije. Odrežu se škarama prema potrebi i dodaju kao začin juhama, salatama, sendvičima… Okus je blag, podsjeća na mladi luk.

Vlasac možemo koristiti u ukrasnim aranžmanima. Bere se kada se rascvjetaju glavičasti cvatovi, povežemo ih u manje snopove i objesimo da se suše na suhom i prozračnom mjestu.

Galerija fotografija

Podijeli