Češnjak Allium sativum

Carstvo:
Red:
Asparagales
Porodica:
Potporodica:
Allioideae
Tribus:
Allieae
Vrsta:
Allium sativum
Sinonimi:
Allium controversum Schrad. ex Willd., Allium pekinense Prokh., Porrum ophioscorodon (Link) Rchb.

Općenito

Češnjak (Allium sativum L.) je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice lukova (Alliaceae). Stabljika naraste do 1 metar visine, sadrži nekoliko duguljastih, šupljih listova. Lukovica je sastavljena od mnogih manjih lučica i obavijena tankom bijelom opnom. Iz svake lučice se u narednoj godini razvijaju nove biljke. Cvjetovi su dvospolni, pravilni, maleni, cvate u lipnju. Cvatovi se nalaze na dugim stapkama, obavijeni su bijelim omotačem i sastoje se od tridesetak pupoljaka. Plodnica je nadrasla, trogradna i nosi više sjemenih zametaka. Plodovi su trodijelni tobolci koji nose sitne, crne, sjajne sjemenke.

Potječe iz dijelova srednje Azije. Ubraja se među najstarije povrće.

Etimologija

Ime vrste sativum znači sijan, kultiviran.[1] Na stranim jezicima nazivi su garlic (eng.), Knoblauch (njem.), ail commun, ail cultivé (fr.), aglio (tal.), ajo (špa.), alho (port.), česen (slo.).

Uzgoj

Češnjak raste na sunčanom i toplom staništu. Traži rahlu i dobro dreniranu zemlju. Teška tla mogu se poboljšati dodavanjem pijeska.

Spada u srednje zahtjevne biljke što znači da u plodoredu dolazi kao druga kultura. Kod pripreme tla, ujesen je na gredicu dobro dodati drvenog pepela jer sadrži kalij koji je važan u formiranju lukovica. Mi na selu lako nabavimo pepeo jer se grijemo na drva. Obzirom da pepela bude u izobilju dodajemo ga tlu i tijekom sezone rasta češnjaka. Važno je ne gnojiti tlo svježim gnojem ili onim bogatim dušikom jer dušik potiče rast listova zbog čega će češnjak slabije zreti.
Češnjak se kod nas u Dalmatinskoj zagori tradicionalno sadi ujesen oko sv. Luke, dakle krajem listopada, no može se saditi i u proljeće. Kod proljetne sadnje češnjak je zreo u srpnju/kolovozu, a kod jesenske iduće proljeće.
Sadimo ga na način da veliku lukovicu razdijelimo na manje češnjeve koje stavimo u zemlju na dubinu od oko 4-5 cm. Obzirom da djeluje preventivno protiv gljivičnih oboljenja može se posaditi na razna mjesta u vrtu; uz jagode, voćke, rajčice, krastavce, ciklu. Osim u povrtnjaku možemo ga saditi i u cvijetnjak uz ruže, ljiljane i tupliane.
Češnjak je lako uzgajati, ne traži mnogo, tokom sezone rasta potrebno ga je okopavati i plijeviti korov.

Biljka je spremna za uporabu kad se nadzemni dio (cima) osuši i polegne na tlo. Tada se motikom iskopaju lukovice te se stave sušiti na prozračno mjesto.

Upotreba

Lukovica se koristi kao začin u jelima od povrća, umacima, varivima i salatama.

Smatra sa da pomaže sniziti krvni tlak i kolesterol, a značajan je za imunitet pomažući u borbi protiv raznih infekcija. Za prikrivanje neugodnog zadaha nakon njegove konzumacije mogu se prožvakati listovi peršina.

Galerija fotografija

Podijeli