Uspravna petoprsta Potentilla erecta

Carstvo:
Red:
Rosales
Porodica:
Vrsta:
Potentilla erecta
Sinonimi:
Potentilla sylvestris Neck., Potentilla tormentila Stokes, Tormentilla erecta L.

Karakteristike

Uspravna petoprsta (Potentilla erecta (L.) Raeuschel) je trajna zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). Stabljika je tanka, visine do 30 cm. Podanak je crven, zadebljan, dug do 10 cm, širok 1-3 cm, s dobro razvijenim tamnosmeđim korijenjem koje je iznutra crven. Listovi su naizmjenični, dugi 1-2 cm, bez peteljke i skupljeni u pršljenove, dlanoliko su rascijepani na pet lisaka. Liske su lancetaste, nazubljenih rubova, gole ili rijetko dlakave. Cvjetovi su pojedinačni, dvospolni, nalaze se na dugim i tankim stapkama. Čaška je zelena, čine ju četiri dlakava lapova kraća od latica te između njih je četiri manja listića, vjenčić je sastavljen od uglavnom četiri (rijetko ih je pet) okruglaste, zlatnožute latice. Prašnici su žuti, ima ih 14-20. Cvate od svibnja do kolovoza. Plod je jednosjemena naborana ili rjeđe glatka orašica.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i zapadnoj Aziji. Raste na sunčanim i suhim livadama, pašnjacima, u svijetlim šumama i uz rubove šuma, od nizina do pretplaninskih područja.

Etimologija

Ime roda Potentilla potječe od latinske riječi potens (snažan), zbog ljekovitih svojstava mnogih vrsta u rodu. Ime vrste erecta znači uspravan.[1] Naziv petoprsta odnosi se na listove koji su podijeljeni na pet lisaka. Na stranim jezicima nazivi su common tormentil, septfoil, erect cinquefoil (eng.), Blutwurz, Dilledapp, Durmentill (njem.), potentille dressée, potentille tormentille, tormentille (fr.), cinquefoglia tormetilla (tal.), tormentila, sietenrama, consuelda roja, loranca (špa.), srčna moč (slo.).

Upotreba

Uspravna petoprsta ljekovita je biljka i vrlo cijenjena. Sakuplja se podanak u jesen, opere se, razreže i stavi sušiti na prozračno i suho mjesto. Sadrži oko 35% tanina[2] zbog čega djeluje adstringentno, koristi se kod proljeva, kod upala usne šupljine i zubnog mesa, te generalno kod rana koje slabo zacijeljuju.

Galerija fotografija

Podijeli