Preskoči do glavnog sadržaja

Sitnocvjetni petoprst

Potentilla micrantha

Karakteristike

Sitnocvjetni petoprst (Potentilla micrantha Ramond ex DC.) je trajna zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). Stabljika je uspravna ili uzdižuća, prekrivena mekanim dlačicama, visine 5-10 cm, ne stvara vriježe. Podanak je nadzeman i kratak, vriježe nedostaju. Listovi su trodijelni, ovalni, dugi do 1,5 cm, nazubljenih rubova, na licu plavkastozeleni i dlakavi, naličje je svjetlije i svilenasto. Cvjetovi su dvospolni, mali, nalaze se na dugačkim, dlakavim drškama. Vjenčić čine 5 bijele ili blijedo ružičaste latice, međusobno su razmaknute i na vrhu malo tupo udubljene. Lapova čaške ima pet, s unutrašnje strane su na dnu tamnocrveni, na obje strane su dlakavi, dugački su oko 5 mm čime su duži od latica. Prašničke niti su u donjem dijelu gusto trepljaste. Cvate od ožujka do svibnja. Plodovi su crveni, slični plodovima divlje jagode premda su bez okusa.

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj i južnoj Europi, u Maloj Aziji. Raste na polusjenovitim staništima, na toplim, umjereno suhim tlima, u svijetlim listopadnim, crnogoričnim i mješovitim šumama, na rubovima šuma, u grmlju i živicama, od nizina do planinskog pojasa.

Etimologija

Ime roda Potentilla potječe od latinske riječi potens (snažan), zbog ljekovitih svojstava mnogih vrsta u rodu. Ime vrste micrantha ukazuje na male cvjetove, potječe od grčkih riječi micrós (malen) i anthos (cvijet).[1] Na stranim jezicima nazivi su pink barren strawberry (eng.), Kleinblütige Fingerkraut, Rheinisches Fingerkraut (njem.), potentille à petites fleurs (fr.), cinquefoglia fragola-secca (tal.), fragassa de flor petita (špa.), drobnocvetni petoprstnik (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija