Uspravni petoprst Potentilla recta

Carstvo:
Red:
Rosales
Porodica:
Vrsta:
Potentilla recta
Sinonimi:
Fragaria recta (L.) Crantz, Hypargyrium rectum (L.) Fourr.

Karakteristike

Uspravni petoprst (Potentilla recta L.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). Stabljika je uspravna, prekrivena dužim stršećim dlakama, u gornjem dijelu razgranata, visoka 30-70 cm. Listovi su duboko prstasto razdijeljeni na 5-7 duguljastih liski koje su na obje strane zelene, nazubljenih rubova, naborane. Prizemni listovi su krupni, dugi 1-10 cm, široki 5-35 mm, nalaze se na dugačkim drškama. Listovi na stabljici su manji i na kraćim peteljkama. Cvjetovi su brojni, promjera 2-2,5 cm, nalaze se na kraćim il dugim drškama, skupljeni u rahle cvatove. Listići čaške su gusto obrasli stršećim dlakama i ušiljeni su, kraći od listova vjenčića. Listići vjenčića su svijetložuti, dugi 6-12 mm. Prašnika ima 20-25. Cvate od svibnja do srpnja. Plodovi su bubrežasti, široko okriljeni, smeđi, naborani oraščić.

Stanište

Rasprostranjen je na području Europe, zapadne Azije i Sjeverne Amerike. Raste na sunčanim i suhim livadama, oranicama, uz rubove grmlja i šuma, kraj putova.

Etimologija

Naziv roda Potentilla potječe od latinske riječi potens (snažan), zbog ljekovitih svojstava mnogih vrsta u rodu. Ime vrste erecta znači uspravan, odnosi se na uspravan rast stabljike.[1] Naziv petoprsta odnosi se na listove koji su podijeljeni na pet lisaka. Na stranim jezicima nazivi su sulphur cinquefoil, rough-fruited cinquefoil (eng.), Hohes Fingerkraut, Aufrechtes Fingerkraut (njem.), potentille droite (fr.), cinquefoglia diritta (tal.), pokončni petoprstnik (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli