Srebrnasti petoprst Potentilla argentea

Carstvo:
Red:
Rosales
Porodica:
Vrsta:
Potentilla argentea
Sinonimi:
Fragaria argentea (L.) Crantz, Potentilla tomentosa Gilib., Potentilla macrotoma Borbás, Potentilla magyarica Zimmeter

Karakteristike

Srebrnasti petoprst (Potentilla argentea L.) je trajna biljka iz porodice ruža (Rosaceae). Stabljika je uspravna ili uzdižuća, razgranata, crvenkasta u osnovi, naraste do 40 cm visine. Listovi su naizmjenični, na licu tamnozeleni, naličje je srebrnasto i dlakavo. Prizemni listovi su razdijeljeni na 5 listi’a, gornji listovi su razdijeljeni na njih 3-5. Cvjetovi su pojedinačni, dvospolni, pravilni, mali, promjera 6-12 mm. Čašku čine pet lapova, vjenčić je sastavljen od pet žutih, međusobno razmaknutih latica, prašnika ima 20. Cvate od lipnja do listopada. Plod je ahenij.

Stanište

Rasprostranjen je u Europi, zapadnoj Aziji i Sjevernoj Americi. Raste na sunčanim mjestima, na kiselim tlima siromašnim dušikom.

Etimologija

Ime roda Potentilla potječe od latinske riječi potens (snažan), zbog ljekovitih svojstava mnogih vrsta u rodu. Ime vrste argentea znači srebrni, ukazuje na srebrnasto naličje listova. [1] Na stranim jezicima nazivi su silver cinquefoil, hoary cinquefoil (eng.), Silber-Fingerkraut (njem.), potentille argentée (fr.), srebrni petoprstni (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli