Preskoči do glavnog sadržaja

Ukrasni ribiz

Ribes sanguineum

Karakteristike

Ukrasni ribiz (Ribes sanguineum Pursh) je listopadni grm iz porodice ogrozdovki (Grossulariaceae). Grane su šibolike, naraste do 350 cm visine. Kora im je crvenosmeđa. Listovi su jednostavni, široki 2-7 cm, urezani na 3-5 režnjeva, na licu su tamnozeleni, grublje površine, naličje im je prekriveno bijelim dlačicama, naalze se na žljezdasto dlakavim peteljkama. Cvjetovi su dvospolni, čine ih pet ružičastih latica, gusto su skupljeni po 5-30 u grozdaste cvatove duge 5-7 cm koji su u početku uspravni, kasnije od težine povijeni. Cvatu u travnju i svibnju. Plodovi su okruglaste, tamnoplave bobe promjera oko 10 mm, nalaze se na sivoj peteljci.

Stanište

Rasprostranjen je u zapadnoj Sjevernoj Americi, u Europu je unešen početkom 19. stoljeća. Sadi se kao ukrasna biljka, razvijen je velik broj kultivara. Traže sunčano mjesto, dobro drenirano i plodno tlo. Orezuju se nakon cvatnje ili u fazi mirovanja. Razmnožavaju se jednostavno reznicama koje se posade u dobro dreniranu zemlju i redovito održavaju vlažnima.

Etimologija

Latinsko ime roda Ribes bio je arapski naziv za ogrozd. Ime vrste sanguineum znači crven kao krv. Na stranim jezicima nazivi su flowering currant, redflower currant, red-flowering currant (eng.), Blut-Johannisbeere (njem.), groseillier à fleurs, cassis-fleu, groseillier sanguin (fr.), krvavordeče grozdičje (slo.).

Upotreba

Plodovi su jestivi, premda nisu naročito delikatesni.

Galerija fotografija

Pregled lokacija