Preskoči do glavnog sadržaja

Josta

Ribes × nidigrolaria

Karakteristike

Josta (Ribes × nidigrolaria Rud. Bauer & A. Bauer) je trajna biljka iz porodice ogrozdovki (Grossulariaceae). Grmolikog je rasta, grane su debele i čvrste, narastu do 2 m visine. Grane su smeđe, bjelkastih pruga, debele i čvrste, nemaju trnove. Pupoljci su jajasti, prekriveni ljuskama. Listanje kreće sredinom ožujka, listovi su tamnozeleni, urezani na režnjeve i nazubljeni rubova. Cvjetovi su dvospolni, crvenosmeđi, skupljeni po 3-5 u grozdaste cvatove, javljaju se na jednogodišjnim granama. Cvatu u travnju i svibnju, oprašuju ih kukci. Plodovi su okrugle, tamnoljubičaste bobe koje dozrijevaju u lipnju i srpnju.

Uzgoj

Umjetni je hibrid između crnog ribiza (Ribes nigrum) i ogrozda (Ribes uva-crispa). Razvijen je s ciljem da se dobe ukusni i krupni plodovi na biljkama bez trna. Razmnožava se reznicama koje se odrežu na veličinu 10-15 cm i zapiknu u zemlju koja se redovito održava vlažnom. Otporna je na niske temperature, na štetnike i bolesti.

Etimologija

Latinsko ime roda Ribes bio je stari arapski naziv za ogrozd.[1] Ime je dano prema njemačkim početnim slogovima njemačkih naziva za crni ribiz (Johanisbeere) i ogrozd (Stachelbeere). Na stranim jezicima nazivi su jostaberry (eng.), Jostabeere, Josta (njem.), casseillier (fr.), josta (slo.).

Upotreba

Plodovi su jestivi, izrazito su ukusni i osvježavajući, u početku malo kiselkasti, potpunim dozrijevanjem postanu slatki. Bogati su vitaminom C. Osim sirovog uživanja mogu se prerađivati u sokove, sirupe i džemove, pogodni su za zamrzavanjem.

Galerija fotografija

Pregled lokacija