Šećerni javor Acer saccharum

Karakteristike

Šećerni javor (Acer saccharum Marshall) je listopadno stablo iz porodice sapindovki (Sapindaceae). Naraste do 30 m visine, krošnja je gusta i ovalna. Kora je u mladosti smećkastosiva i skoro glatka, kasnije ima duge i nepravilne brazde. Mlade grane su smeđe, prekrivene bradavičastim lenticelama. Pupovi su nasuprotni. Listovi su nasuprotni, široki koliko i dugi, urezani na 3-5 nepravilna, slabo nazubljena režnja, na licu su tamnozeleni, na naličju svjetliji, ujesen poprimaju crvenu boju, nalaze se na dugim peteljkama, nemaju bijeli mliječni sok. Cvjetovi su žućkastozeleni, mali, vise na 3-7 cm dugoj peteljci, javljaju se istodobno s listanjem. Plod je oko 2-3 cm duga okriljena perutka u paru, dozrijeva u jesen.

Stanište

Rasprostranjen je na području sjeverne i srednje Sjeverne Amerike. Uzgaja se kao ukrasno stablo, odgovara mu puno svjetla te, plodna, duboka i svježa tla. Životni vijek mu je preko 400 godina. Cvate nakon 10 godina.

Etimologija

Latinsko ime roda Acer stari je latinski naziv za javor te znači oštar, šiljat, zbog listova šiljatih režnjeva. Ime vrste saccharum ukazuje da sadrži šećera.[1]

Na stranim jezicima nazivi su sugar maple, rock maple (eng.), Zucker-Ahorn (njem.), érable à sucre, érable franc (fr.), acero saccarino, acero zuccherino, acero del Canada (tal.), arce azucarero (špa.), bordo-açucareiro (port.), sladkorni javor (slo.).

Upotreba

Iz stabla se sakuplja sok koji se koristi za proizvodnju javorovog sirupa. Stabla se mogu iskorištavati više od 100 godina a godišnji prinosi su 12-35 kg šećera.[2] Za proizvodnju 1 litre sirupa potrebno je 40 litara soka.

Drvo se koristi za izradu namještaja, ponekad ima zanimljive uzorke zbog nepoznatih razloga ali zbog čega je posebno cijenjeno.[3]

Galerija fotografija

Podijeli