Preskoči do glavnog sadržaja

Crveni javor

Acer rubrum

Karakteristike

Crveni javor (Acer rubrum L.) je listopadno stablo iz porodice sapindovki (Sapindaceae). Naraste do 35 m visine, krošnja je gusta, ovalna do nepravilno okruglasta. Deblo je promjera do 75 cm, kora je tanka, svijetlosiva i u početku glatka, kasnije postane tamna i ispucala u ljuske. Mladi izboji su tamnocrveni i sjajni, prekriveni malim lenticelama, grane su gole. Pupovi su crvenkastozeleni. Listovi su nasuprotni, urezani na 3-5 režnjeva, kratko ušiljeni, nazubljenih rubova, dugi 5-10 cm, nalaze se na peteljci dugoj 5-10 cm, u rano proljeće su crvenkasti, ljeti imaju zelenu boju, u jesen žutu. Cvjetovi su crvenkasti, skupljeni u cvatove. Cvate u ožujku i travnju prije listanja. Plodovi su crvenkaste perutke, po dvoje smještene pod oštrijim kutem.

Stanište

Rasprostranjeno je stablo u istočnoj Sjevernoj Americi. Uzgaja se kao ukrasno stablo u parkovima i dvorištima. Odgovara mu polusjenovito ili sjenovito mjesto, vlažno dobro drenirano zemljište. Otporan je na mraz, na niske temperature do -40°C i na povremeno poplavljena područja, dobro podnosi gradska onečišćenja. Slabije tolerira suha tla. Živi do 150 godina.

Razvijen je velik broj kultivara.

Etimologija

Latinsko ime roda Acer stari je latinski naziv za javor te znači oštar, zbog listova šiljatih režnjeva. Ime vrste rubrum znači crven, prema boji listova.[1] Na stranim jezicima nazivi su red maple, swamp maple (eng.), Rot-Ahorn (njem.), érable rouge, érable de Virginie, plaine rouge (fr.), acero rosso (tal.), arce rojo americano, arce rojo, arce de Canadá (špa.), kanadski rdeči javor (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija