Javor gluhač Acer obtusatum

Carstvo:
Red:
Sapindales
Porodica:
Rod:
Vrsta:
Acer obtusatum
Sinonimi:
Acer opalus subsp. obtusatum (Waldst. & Kit. ex Willd.) Gams, Acer aetnense Tineo ex Strobl, Acer neapolitanum Ten.

Karakteristike

Javor gluhač (Acer obtusatum Waldst. et Kit. ex Willd.) je listopadni grm ili stablo iz porodice sapindovki (Sapindaceae). Naraste do 20 metara visine, krošnja je široka i razgranata. Korijenov sustav je dobro razvijen, deblo je promjera do 1 m. Kora je crvenosmeđa, u početku glatka, kasnije je ispucala u nepravilnim ljuskama. Grane su tanke i duge, mladi izboji su žućkastosmeđi, sivosmeđi do crvenkasti, gusto prekrivenim svijetlim lenticelama. Pupoljci su nasuprotni, dugi 3-5 mm, jajastostožasti, ušiljeni, prekriveni tamnosmeđim ljuskama koje su na rubovima sivo dlakave, vršni pup je krupni te se ponekad uz njega nalaze dva manja pupa.  Listovi su nasuprotni, jednostavni, okruglasti, slabo srcolike osnove, pliće urezani na 5-7 kratkih i tupih režnjeva, dugi su 4-12 cm, široki 4-12 cm široki, nazubljeni ili rjeđe cjeloviti, na licu svijetlo sivozeleni, na naličju gusto sivo maljavi, nalaze se na crvenkastoj peteljci dugoj 5-12 cm. Cvjetovi su jednodomni, jednospolni, svijetložuti ili žućkastozelenkasti, nalaze se na 3-4 cm dugim stapkama skupljeni u viseće metličaste cvatove. Građeni su od pet listića čaške i vjenčića, muški cvjetovi imaju 8 prašnika, ženski cvjetovi imaju jedan tučak s nadraslom plodnicom. Cvatu u travnju i svibnju istovremeno s listanjem. Plodovi su jednosjemeni oraščići sa krilima, perutke su duge oko 2,5-3,5 cm, gole, u osnovi su sužene i krila su im smještena pod gotovo pravim kutem. Dozrijevaju u rujnu.

Stanište

Rasprostranjen je u južnoj Europi (u Francuskoj, Italiji i na Balkanskom poluotoku), te na sjeverozapadu Afrike. Raste pojedinačno ili u grupama na polusjenovitim staništima u planinskim šumama do 1600 m nadmorske visine. Uzgaja se i kao ukrasno stablo u parkovima. Razmnožava se sjemenom. Brzog je rasta i dobre je izbojne snage iz panja.

Etimologija

Latinsko ime roda Acer stari je latinski naziv za javor te znači oštar, zbog listova šiljatih režnjeva. Ime obtusatum znači zatupljenih listova.[1] Na stranim jezicima nazivi su acero d’Ungheria, acero napoletano (tal.), topokrpi javor (slo.), crni javor, javorac (sr.).

Galerija fotografija

Podijeli