Preskoči do glavnog sadržaja

Ruta

Ruta graveolens

Karakteristike

Ruta (Ruta graveolens L.) je višegodišnji polugrm iz porodice istoimene rute (Rutaceae). Stabljika je glatka i sivkasta, u donjem dijelu razgranata, naraste do 70 cm visine. Korijen je žućkastosmeđe boje, u unutrašnjosti bijel, aromatičan kao i listovi. Izboji su u početku zeleni, kasnije sivkasti i plavkasto nahukani. Listovi su naizmjenični, dugi do 15 cm, neparno perasto jednostruko ili dvostruko razdijeljeni na zaobljene, plavkastozelene listiće koji podsjećaju na žabljine krakove, donji listovi su s peteljkama, gornji su sjedeći. Cvjetovi su dvospolni, skupljeni u gronjaste cvatove. Dvostrukog su ocvijeća, čašku čini četiri zelena, šiljasta lapa, vjenčić je građen od četiri žutih, duguljastojajastih latica. Prašnika ima 8(-10), tučak je jedan s nadraslom plodnicom i međusobno sraslim vratovimaCvate od lipnja do kolovoza. Plod je žljezdavo točkav, gol, u početku žućkastozelen, kasnije smećkastosiv tobolac koji sadrži smeđe sjemenke, dozrijeva u rujnu i listopadu. Cijela biljka izraženog je aromatičnog mirisa.

Stanište i uzgoj

Rasprostranjena je u jugoistočnom dijelu Europe. Raste na toplim i suhim, kamenitim i siromašnim tlima. Ruta se razmnožava sjemenom u proljeće i vegetativno reznicama u kasno ljeto. Mi smo našu posijali u teglicu, te kad je malo narasla presadili u dvorište i posve zaboravili na nju. Smještena je na polusjenovito mjesto i već je druge godine narastao stabilan grmić i u njegovoj bližoj sredini male biljke koje su se same zasijale.

Etimologija

Latinsko ime roda Ruta navodno potječe od grčke riječi ryesthai (spašavati), zbog ljekovitog svojstva biljke. Ime vrste graveolens znači jakog mirisa.[1] Na stranim jezicima nazivi su common rue, herb-of-grace (eng.), Weinraute (njem.), rue des jardins, rue fétide (fr.), ruta comune (tal.), ruda (špa.), arruda (port.), vinska rutica (slo.).

Upotreba

Upotrebljivi su listovi koji se beru prije cvjetanja. Koriste se usitnjeni za aromatiziranje octa. Sadrže 0,06% otrovnog eteričnog ulja mirisa zbog čega su aromatičnog mirisa, oštra okusa i koriste se štedljivo – u malim količinama. Osjetljivim osobama preporučljivo je koristiti zaštitne rukavice prilikom branja listova jer izazivaju osip i crvenilo. Posebno nisu za trudnice jer izaziva pobačaj.[2]

U Istri i sjevernoj Italiji rade se travarice od rute (grappa alla ruta)  i često se cijele grančice rute drže tako ostavljenima u bočici.

Nekoć se smatrala da poboljšava vid te su Leonardo da Vinci i Michelangelo redovito konzumirali njezine listiće. Navodno mačke ne vole njezin miris te ju izbjegavaju, a u Indiji preporučaju saditi rutu uz kuću kako bi odvratili zmije.

Oprez – rukovanje rutom po sunčanom vremenom može osjetljivim osobama uzrokovati crvenilo, osip na koži ili čak plikove!

Galerija fotografija

Pregled lokacija