Preskoči do glavnog sadržaja

Četrun

Citrus medica

Karakteristike

Četrun (Citrus medica L.) je zimzeleni grm ili nisko stablo iz porodice ruta (Rutaceae). Stablo je u gornjem dijelu razgranato, naraste tek do 3 metra visine. Kora je u mladih grana glatka, kasnije postane tamnija i plitko uzdužno ispucana. Listovi su naizmjenični, kožasti, ovalnog oblika, nalaze se na kratkim peteljkama, tamnozeleni su i glatki, na osnovi imaju do 3 cm dugi trn. Cvjetovi su pravilni, mirisni, pojedinačni ili skupljeni po 3-12 u kratke grozdaste cvatove. Ocvijeće je dvostruko, čašku čine 4-5 zelena lapa, vjenčić je sastavljen od bijelih do ružičastih latica. Prašnici su mnogobrojni, plodnica je nadrasla, nosi mnogo sjemenih zametaka. Plod je jajast, dug 15-30 cm, nabubren na krajevima. Kora je jako debela, meso je svijetlozeleno i kiselo. Sjemenke su duguljasto jajaste.

Stanište

Pretpostavlja se da je porijeklom iz središnje Azije, iz podnožja Himalaje, konkretnije se pretpostavlja da dolazi iz današnje države Butan. Plinije Stariji spominje da je porijeklom iz područja Male Azije. Uzgaja se u Europi i šire zbog aromatičnih plodova. Razmnožava se sjemenom, reznicama i cijepljenjem na podlogu gorke naranče (Citrus aurantium var. amara). Odgovara mu umjereno toplo podneblje.

Etimologija

Latinsko ime roda Citrus potječe od grčke riječi kedros. Ime vrste medica označava navodno porijeklo iz Medije, Rimljanima je bio poznat pod nazivom medijska (perzijska) jabuka.[1] Na stranim jezicima nazivi su citron (eng.), Zitronatzitrone, Cedrat (njem.), cedro (tal.), cidro, limón poncil, limón francés (špa.), citronatna citrona (slo.).

Upotreba

Plodovi su bogati vitaminom C ali su teško jestivi zbog debele kore a imaju malo kiselog soka.

Od kandirane kore radi se citronat koji se potom koristi u pripremi različitih deserta i bezalkoholnih pića. Eterično ulje se koristi u farmaceutskoj industriji.

Galerija fotografija

Slike četruna kao nominalne vrste:

Budina ruka

U prodaji se može naći varijetet četruna pod nazivom budine ruke (Citrus medica var. sarcodactyli). Ima karakteristične plodove koji su neobičnog oblika, nalikuju na ruku s prstima. S obzirom da zbog specifičnog oblika ima više kore, moguće da ima više praktične vrijednosti od nominalne vrste za one koji žele četrun zbog nje upotrijebavati.

Pregled lokacija