Preskoči do glavnog sadržaja

Evodija

Tetradium daniellii

Karakteristike

Evodija (Tetradium) je listopadno stablo iz porodice ruta (Rutaceae). Ovisno o vrsti mogu narasti do 20 m visine, krošnja im je razgranata. Listovi su složeni, neparno perasti, sastavljeni od 7-9 lisaka, duguljasti su i nalaze se na crvenkastim peteljkama. Cvjetovi su žućkastobijeli, skupljeni u gronjaste cvatove, također se nalaze na crvenkastim peteljkama. Cvate u srpnju i kolovozu.

Stanište

Porijeklom je iz istočne Azije (sjeverna Kina, Koreja). Razmnožava se sjemenom koje je dobro prethodno staviti u vodu da mu se pomogne da brže proklije jer inače slabo niče. Otporna je na hladne temperature do -5 , no poželjno ju je saditi na toplim i zaštićenim mjestima. Podnosi sušu i pjeskovito tlo. Cvate nakon 3-4 godine.

Medenje

Evodija je vrlo dobra medonosna biljka. Pčele salijeću cvjetove tijekom cijelog dana sakupljajući nektar i pelud. Dnevni unos može biti i 3 kg nektara, dok ukupni prinos iznosi oko 30 kg meda. Na površini od 1 ha prinosi mogu biti veći od 500 kg meda. Med je svijetle boje, aromatičan, sporo se kristalizira. Pčele na njemu odlično prezimljuju.[1]

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su evodia, euodia, bee bee tree (eng.), Stinkeschen (njem.), arbre à miel (fr.), evodija (slo.).

Galerija fotografija