Preskoči do glavnog sadržaja

Sibirski limun

Poncirus trifoliata

Karakteristike

Sibirski limun ili trolisna naranča (Poncirus trifoliata (L.) Raf.) je listopadni grm ili stablo iz porodice ruta (Rutaceae). Naraste do 5 metara visine tvoreći grane prekrivene dugačkim trnovima. Listovi su naizmjenični, mali, trodijelni, eliptičnih lisaka nazubljenih rubova, srednja liska je izdužena. Mirisni su kada se smrve među prstima. Cvjetovi su krupni, promjera do 5 cm, čine ih pet bijelih, međusobno razmaknutih latica, prašnici su mnogobrojni. Cvatu u travnju i svibnju. Plodovi su okrugli, promjera 3-4 cm, u početku zeleni, dozrijevanjem u listopadu postanu žuti. Ostaju na stablu i preko zime.

Stanište

Prirodno je rasprostranjeno u istočnoj Aziji (sjeverna Kina, Koreja). Zbog trnova i gustog rasta uzgaja se kao živica ili kao pojedinačna biljka. Razmnožavanje se vrši sjemenom i reznicama. Biljkama je potrebno omogućiti sunčano do polusjenovito stanište te vlažnu, dobro dreniranu zemlju. Otporne su na niske temperature do -30°C. Uglavnom se koristi kao podloga za cijepljenje raznih sorti limuna (Citrus limon).

Etimologija

Latinsko ime roda Poncirus potječe od stare francuske riječi poncire, što je bilo ime za naranču.[1] Ime vrste trifoliata znači trolisni, potječe od grčkih riječi tria (tri) i phyllo (list). Na stranim jezicima nazivi su trifoliate orange (eng.), Dreiblättrige Orange, Bitterorange, Bitterzitrone (njem.), arancio trifogliato (tal.), naranjo espinoso, trifoliado (špa.), trilistni citronovec (slo.).

Upotreba

Plodovi su vrlo gorki i sirovi nisu jestivi, no mogu se prerađivati u marmelade i sl.

Galerija fotografija

Pregled lokacija