Mandarina Citrus reticulata

Carstvo:
Odjeljak:
Magnoliophyta
Koljeno:
Magnoliopsida
Red:
Sapindales
Porodica:
Vrsta:
Citrus reticulata
Sinonimi:
Citrus deliciosa Ten.

Karakteristike

Mandarina (Citrus reticulata Blanco) je zimzeleno stablo iz porodice ruta (Rutaceae). Naraste do 3 metra visine. Listovi su naizmjenični, jednostavni, kopljasti, cjeloviti, ušiljenog su vrha, tamnozeleni, nalaze se na peteljkama. Cvjetovi su dvospolni, pravilni, mirisni, nalaze se na kratkim stapkama, rastu pojedinačno ili su skupljeni u kratkim grozdovima. Ocvijeće im je dvostruko, sačinjeno od čaške koja je građena od 4-5 zelenih lapova, vjenčić čini 4-5 bijelih latica. Plodnica je nadrasla s mnogo sjemenih zametaka, prašnika ima 10. Cvate u travnju i svibnju. Plod je okruglast, malo spljošten, mesnat i sočan, narančaste i tanke kore, sadrži puno sjemenki koje su svijetle i duguljaste.

Medonosna je biljka, pčele rado posjećuju cvjetove sakupljajući nektar. Prinosi su 15-20 kg meda po košnici.[1]

Stanište

Porijeklom je iz istočne Azije (Kina, južni Vijetnam), u Europu je unešena u 19. stoljeću. Traži toplu klimu i sunčano mjesto zaštićeno od naleta vjetra, odgovara joj dobro drenirana i rahla zemlju. Uzgaja se na području oko Mediterana. Razmnožavanje se vrši reznicama i cijepljenjem, ili generativno radi selekcije. Našu mandarinu u sjeverozapadnoj Hrvatskoj uzgajamo kao sobnu biljku, sredinom svibnja je iznosimo na terasu a netom prije dolaska hladnih dana unosimo u kuću na zaštićeno mjesto.

Etimologija

Latinsko ime roda Citrus potječe od grčke riječi kedros. Naziv mandarina potječe od mandarin, naziva za civilnog ili državnog činovnika u carskoj Kini, a i mandarinski je službeni kineski jezik. Na stranim jezicima nazivi su mandarin orange, mandarine (eng.), Mandarine (njem.), mandarinier (fr.), mandarino (tal., špa.), mandarina (slo.).

Upotreba

Plodovi su sočni i vrlo ukusni, najčešće se konzumiraju sirovi i svježi. Lako se gule a kora se odvojeno koristi kao začin ili čaj, može se kandirati.

Tiještenjem usplođa proizvodi se eterično ulje koje postoji u dva kemotipa, koristi se kod stresa i depresije te kod slabe probave. Destilacijom vodenom parom lista mandarine dobiva se petit grain. Petit grain postoji u tri kemotipa a najznačajniji kemotip je koji sadrži visok sadržaj estera i nalazi značajnu primjenu kod liječenja bolova i spazama mišića ili stresa, tjeskobe i nervoze.
Za razliku od eteričnih ulja ostalih citrusa, eterično ulje usplođa mandarine nije fototoksično.

Galerija fotografija

Podijeli