Mandarina Citrus reticulata

Carstvo:
Odjeljak:
Magnoliophyta
Koljeno:
Magnoliopsida
Red:
Sapindales
Porodica:
Vrsta:
Citrus reticulata
Sinonimi:
Citrus deliciosa Ten.

Karakteristike

Mandarina (Citrus reticulata Blanco) je zimzeleno stablo iz porodice ruta (Rutaceae). Naraste do 3 metra visine. Listovi su naizmjenični, jednostavni, cjeloviti, ušiljenog su vrha, nalaze se na peteljkama. Cvjetovi su dvospolni, pravilni, mirisni, nalaze se na kratkim stapkama, rastu pojedinačno ili su skupljeni u kratkim grozdovima. Ocvijeće im je dvostruko, sačinjeno od čaške koja je građena od 4-5 zelenih lapova, vjenčić čini 4-5 bijelih latica. Plodnica je nadrasla s mnogo sjemenih zametaka, prašnika ima 10. Cvate u travnju i svibnju. Plod je okruglast, malo spljošten, mesnat i sočan, narančaste i tanke kore. Sjemenke su svijetle i duguljaste.

Medonosna je biljka, pčele rado posjećuju cvjetove sakupljajući nektar. Prinosi su 15-20 kg meda po košnici.[1]

Stanište

Porijeklom je iz istočne Azije (Kina, Vijetnam), u Europu je unešena u 19. stoljeću. Traži toplu klimu i sunčano mjesto zaštićeno od naleta vjetra, odgovara joj dobro drenirana i rahla zemlju. Uzgaja se na području oko Mediterana. Razmnožavanje se vrši reznicama i cijepljenjem, ili generativno radi selekcije. Našu mandarinu u sjeverozapadnoj Hrvatskoj uzgajamo kao sobnu biljku, sredinom svibnja je iznosimo na terasu a netom prije dolaska hladnih dana unosimo u kuću na zaštićeno mjesto.

Etimologija

Latinsko ime roda Citrus potječe od grčke riječi kedros. Naziv mandarina potječe od mandarin, naziva za civilnog ili državnog činovnika u carskoj Kini, a i mandarinski je službeni kineski jezik. Na stranim jezicima nazivi su mandarin orange, mandarine (eng.), Mandarine (njem.), mandarinier (fr.), mandarino (tal., špa.), mandarina (slo.).

Upotreba

Plodovi su sočni i vrlo ukusni, najčešće se konzumiraju sirovi i svježi. Lako se gule a kora se odvojeno koristi kao začin ili čaj, može se kandirati.

Tiještenjem usplođa proizvodi se eterično ulje koje postoji u dva kemotipa, koristi se kod stresa i depresije te kod slabe probave. Destilacijom vodenom parom lista mandarine dobiva se petit grain. Petit grain postoji u tri kemotipa a najznačajniji kemotip je koji sadrži visok sadržaj estera i nalazi značajnu primjenu kod liječenja bolova i spazama mišića ili stresa, tjeskobe i nervoze.
Za razliku od eteričnih ulja ostalih citrusa, eterično ulje usplođa mandarine nije fototoksično.

Galerija fotografija

Podijeli