Preskoči do glavnog sadržaja

Režuha

Cardamine

Karakteristike

Režuha (Cardamine L.) je rod jednogodišnjih ili višegodišnjih biljaka iz porodice kupusnjača (Brassicaceae). Latinski naziv Cardamine potječe od grčkog kardamon, što je bio naziv za sličnu biljku sjetveni podlanak (Lepidium sativum).[1]

Bradavičnjak (Cardamine bulbifera)

Bradavičnjak (Cardamine bulbifera)

Bradavičnjak, lukovičasta ili živorodna režuha (Cardamine bulbifera (L.) Crantz) je zeljasta trajnica. Stabljika je uspravna, gola, nerazgranata, okrugla presjeka. Naraste do 40 cm visine. Listove sačinjavaju nekoliko nazubljenih lisaka. Donji listovi su smješteni na dugim peteljkama, dok su gornji sjedeći. U pazušcima gornjih listova stvaraju se rasplodni, crnoljubičasti, sitni pupovi zvani bulbili. Cvjetovi s četiri roze latice skupljeni su na vrhovima stabljika u grozdaste cvatove. Cvate od travnja do srpnja. Plodove čine široke komuške. Obzirom da sjemenke sporo sazrijevaju razmnožava se rasplodnim pupovima.

Nalazimo ga samoniklog na sjenovitim mjestima, obično u bukovim šumama. Traži tlo bogato hranjivim tvarima.

Jestivi su rasplodni pupovi. Beremo ih od travnja do kolovoza. Okusa su slična gorušici, svježe ih dodajemo juhama i varivima, stavljamo na kruh ili direktno u usta :)

Livadna režuha (Cardamine pratensis)

Livadna režuha (Cardamine pratensis

Livadna režuha (Cardamine pratensis L.) je višegodišnja zeljasta biljka. Stabljika je uspravna, šuplja, ponekad u gornjem dijelu razgranata. Naraste do 60 cm visine. Listovi su naizmjenični, neparno perasti, sastavljeni od 2-7 para jajolikih lisaka koji su na vrlo kratkim stapkama. Donji listovi su na dužim peteljkama, gornji su na kratkim ili su sjedeći. Cvjetovi su dvospolni, pravilni, sastavljeni su od bijelog vjenčića, imaju 6 prašnika. Cvate od travnja do lipnja. Plod je do 20-40 mm duga mahunica koja sadrži brojne sjemenke.

Često raste u velikim skupinama na vlažnim i močvarnim livadama.

Pregled lokacija