Repa Brassica rapa var. rapa

Carstvo:
Red:
Brassicales
Porodica:
Vrsta:
Brassica rapa var. rapa

Karakteristike

Repa (Brassica rapa var. rapa) je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice kupusnjača (Brassicaceae). Stabljika je uspravna, niskog rasta, visoka 20-30 cm. Na korijenu tvori okruglast no spljošten, zadebljali hipokotil. Meso je bijele boje, često sa svijetloljubičastom nijansom na jednoj strani. Listovi se nalaze na vrhu hipokotila, skupljeni su u rozeti. Nalaze se na kratkim i zadebljalim peteljkama, perasto su urezani na veće režnjeve i obrasli su gustim čekinjastim dlakama zbog čega su hrapavi. U drugoj godini stabljika se razgrana, tvori manje naizmjenično raspoređene listove. Cvjetovi su skupljeni u grozdaste cvatove na vrhovima izboja, nalaze se na kratkim stapkama, dvospolni su i pravilni. Sastavljeni su od usko jajastih lapova i žutih latica, prašnika ima šest. Plod je komuška koja sadrži okruglaste, sitne, crvenosmeđe sjemenke.

Uzgoj

Repa se uzgaja kao jednogodišnje povrće zbog zadebljalog hipokotila. Može se sijati u proljeće i ljeto, no obično se sije krajem ljeta. Pošto vrlo dobro klija, preporuča se sijat ju rijetko ili će gusto posijane biljčice trebati prorijediti na barem 15 cm. Bere se kada korijen zadeblja, otprilike barem nakon 2 mjeseca.

Etimologija

Latinski naziv roda Brassica potječe od grčke riječi brassein (kuhati) zbog prehrambene upotrebi biljaka u rodu. Na stranim jezicima nazivi su turnip, white turnip (eng.), Speiserübe (njem.), navet (fr.), rapa (tal.), nabo (špa.), repa (slo.).

Upotreba

Jestiv je gomolj i listovi. Gomolj se može jesti sirov, kuhan i ukiseljen.

Galerija fotografija

Podijeli