Pak choi Brassica rapa subsp. chinensis

Carstvo:
Red:
Brassicales
Porodica:
Vrsta:
Brassica rapa subsp. chinensis

Karakteristike

Pak choi (Brassica rapa L. subsp. chinensis (L.) Hanelt) je zeljasta biljka iz porodice kupusnjača (Brassicaceae). Stabljika je kratka, visine od 20 do 60 cm, listovi su skupljeni u rozetu. Listovi su tamnozeleni, glatki, ovalna ili okruglasta oblika, lisne peteljke su sočne i mesnate. Cvjetovi su žuti, skupljeni u guste cvatove na vrhovima stabljika. Plod je duguljasta komuška koja sadrži okruglaste, crvenosmeđe sjemenke.

Uzgoj

Razmnožava se sjemenom koje se sije direktno na otvoreno od polovice srpnja do početka kolovoza. Odgovara mu toplina ili polusjena, te obilje vlage, uspijeva na hranjivom i prozračnom tlu. Ukoliko je pregusto posijano prorjeđujemo na razmak od 15 do 20 cm. Riječ je o biljci kratkog dana, stoga, ukoliko ga ranije posijemo (proljeće) brzo ode u cvijet. Vrijeme rasta je kratko, od 10 do 12 tjedana.

Ukoliko biljku prvo sijemo u lončanice, potrebno je 30 dana do presađivanja u vrt. Potrebno je presaditi na istu dubinu na kojoj je biljka bila u lončanici. Ima plitki korijen te ga zalijevamo često u manjim količinama. Dobro ga je saditi u kombinaciji sa salatom koja ga štiti od napada kupusne kile. Muha kupusarica buši rupe na listovima te jede “srce” biljke, u tom slučaju posipamo pepeo okolo biljke.

Berba se odvija od kasnog ljeta pa do rane jeseni. Podnosi temperature do -5°C te ga beremo prije jakih zima. Možemo ga ubrati i spremiti u pijesak u hladnu prostoriju.

Etimologija

Latinski naziv roda Brassica potječe od grčke riječi brassein (kuhati) zbog prehrambene upotrebi biljaka u rodu.

Upotreba

Jestivi su sirovi, jedu se sirovi, blago kuhani ili pirjani. Blažeg su okusa od ostalih kupusnjača i potrebno ih je manje kuhati. Lisna rebra obično odstranjujemo no može ih se izdvojiti i pohati, također kao i mlade cvjetne stapke.

Od sjemena se može proizvesti jestivo biljno ulje.

Galerija fotografija

Podijeli