Preskoči do glavnog sadržaja

Brokula

Brassica oleracea var. italica

Karakteristike

Brokula (Brassica oleracea var. italica) je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice kupusnjača (Brassicaceae). Prve godine na zadebljalim stabljikama visine do 100 cm razvijaju se cvjetne, zelene glavice. Prve godine razvija glavice, druge godine biljka tek daje sjeme.

Traži sunčano ili polusjenovito mjesto, prozračno i drobro drenirano tlo bogato hranjivim tvarima. Ukoliko zemlja nema sposobnost zadržavanja vlage, potrebno je zalijevanje i poželjno je zbog tog razloga zemlju malčirati. Sjeme se sije na zaštićenom mjestu pod staklo vrlo rano, možemo i u veljači. Od jakog sunca potrebno ju je čuvati jer postoji mogućnost da biljka brzo ode u sjeme.

Kalendar sjetve i sadnje

Tablica prikazuje okvirno vrijeme sjetve, presađivanja i očekivanu berbu kroz mjesece, prilagođeno za kontinentalnu klimu.

Sijanje na zaštićeno Sijanje na otvoreno Presađivanje Berba
Siječanj
- - - -
Veljača
- - -
Ožujak
- - -
Travanj
- -
Svibanj
- -
Lipanj
- -
Srpanj
- - - -
Kolovoz
- - - -
Rujan
- - - -
Listopad
- - -
Studeni
- - - -
Prosinac
- - - -

Etimologija

Latinski naziv roda Brassica potječe od grčke riječi brassein (kuhati), zbog upotrebe srodnog kupusa. Ime vrste oleracea epitet je koji znači da je upotrebljiv kao povrće.[1] Strani nazivi nisu nešto maštoviti, uglavnom su varijacije na temu – broccoli (eng., njem.), brocoli (fr.), broccolo (tal.), brécol, brócoli (špa.), brócolis, brócolos (port.), brokoli (slo.).

Upotreba

Jestivi su cvjetovi brokule sa stapkom (zapravo mladi pupoljci prije nego što se počnu otvarati) no mnogi ne znaju da su jestivi i listovi. Koriste se sasvim isto kao i druge vrste kupusnjača, kuhane u juhama i varivima, kao dodatak zelenim kašastim sokovima i drugi načini.

Galerija fotografija

Pregled lokacija