Preskoči do glavnog sadržaja

Koraba

Brassica oleracea var. gongylodes

Karakteristike

Koraba (Brassica oleracea var. gongylodes) je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice kupusnjača (Brassicaceae). Stabljika je u prvoj godini nerazgranata, naraste do 40 cm visine. Listovi se nalaze na dugim peteljkama, te na zadebljalom dijelu stabljike koji može biti promjera do 40 cm stvaraju izražene ožiljke. U drugoj godini stvaraju se cvjetovi skupljeni u produžene rahle grozdove. Cvjetovi su dvospolni, pravilni, čine ih četiri žute latice a prašnika je šest i sa svake strane prašnika nalaze se nektariji. Plod je komuška duga do 12 cm koja sadrži okruglaste, crvenkaste, male sjemenke.

Nastala je kao kultivar divljeg kupusa na području Njemačke., uzgaja se radi zadebljale stabljike. Ovisno o kultivaru razlikujemo zelene, bijele i ljubičaste sorte.

Kalendar sjetve i sadnje

Tablica prikazuje okvirno vrijeme sjetve, presađivanja i očekivanu berbu kroz mjesece, prilagođeno za kontinentalnu klimu.

Sijanje na zaštićeno Sijanje na otvoreno Presađivanje Berba
Siječanj
- - - -
Veljača
- - -
Ožujak
- - -
Travanj
-
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
- -
Rujan
- - -
Listopad
- - -
Studeni
- - -
Prosinac
- - - -

Etimologija

Latinsko ime potječe od njemačke riječi kohl (kupus) i rabi (repa). Ime vrste oleracea epitet je koji znači da je upotrebljiv kao povrće.[1] Na stranim jezicima nazivi su kohlrabi, german turnip, turnip cabbag (eng.), Kohlrabi, Rübkohl (njem.), chou-rave (fr.), cavolo rapa (tal.), colirrábano, col rábano, colinabo (špa.), kolerabica (slo.).

Uzgoj

Koraba se obično sije za proljetnu berbu ili za jesensku berbu na područjima velikih vrućina tokom ljeta. Možemo ju tako sijat dosta rano, već i u veljači u teglice za ranu berbu no isto tako i sve do kraja lipnja. Odgovara joj vlažna i plodna, rahla zemlja. Možemo ju saditi u slobodan prostor između drugog povrća.

Zbog plitkog korijenja traži često i obilno zalijevanje, no ukoliko ju se zalije nakon dužeg vremena ili suše okrugli dio stabljike može puknuti, premda je to samo estetske naravi.

Za berbu je potrebno samo desetak tjedana. Ako ju ostavimo da i dalje raste, zadebljala stabljika postaje drvenasta i tvrđa, te gubi sočnost. Da bi korabu ubrali odrežemo stabljiku nožem ili vrtnim škarama te maknemo oštećene listove. Stabljiku možemo čuvati u frižideru ili podrumu kroz neko vrijeme no listove je potrebno odmah iskoristiti.

Upotreba

Jestiva je zadebljala stabljika i listovi. Može ih se jesti u sirovom obliku, stabljika tako ima blag, hrskav i osvježavajući okus a listove možemo dodati u salate. Kuhane ih se najčešće koriste u juhama.

Galerija fotografija

Pregled lokacija