Preskoči do glavnog sadržaja

Negundovac

Acer negundo

Karakteristike

Negundovac (Acer negundo L.) je listopadno stablo iz porodice sapindovki (Sapindaceae). Naraste do 25 metara visine, snažnog je debla, široke i razgranate krošnje. Kora je u mladosti glatka, kasnije postane siva i uzdužno izbrazdana. Listovi su nasuprotni i, u odnosu na druge javore, složeni, neparno perasti. Sastavljeni su od najčešće 3-5 liski jajastog oblika, pilasto nazubljenih rubova, na gornjoj strani su dlakavi, dugi 8-12 cm, široki 2-4 cm. Biljka je dvodomna i jednospolnih cvjetova, razlikujemo muške i ženske biljke. Muški cvjetovi sastavljeni su od 4-6 crvenkastih prašnika s oko 6 cm dugim nitima i skupljeni u viseće cvatove, ženski cvjetovi smješteni su na visećim, dugim stapkama, imaju nadraslu plodnicu. Cvate u rano proljeće prije listanja, oprašuju se vjetrom i kukcima. Plodovi su okriljeni, goli oraščići smješteni u parovima, krila su im smještena pod oštrim uglom, razvijaju se početkom jeseni i lako se raznose vjetrom.

Stanište

Široko je rasprostranjen u Sjevernoj Americi, ima ga najviše u Kanadi i istočnom dijelu SAD, pojedina staništa su i u Srednjoj Americi. Kod nas se sadi u parkovima pojedinačno ili u manjim skupinama. Brzo i lako se razmnožava a smatra se invazivnom biljkom te na određenim područjima snažno istiskuje prirodnu vegetaciju. U Europu je prvi puta unešen 1688. godine (Velika Britanija) a na našim prostorima zabilježen je početkom 20. stoljeća. Često sadi kao dekorativna biljka vrtova i parkova.

Razmnožava se sjemenom i korijenskim izdancima. Odgovaraju mu staništa polusjene, u pogledu zemljišta nije zahtjevan premda mu najbolje odgovaraju vlažna i dobro drenirana tla. Otporan je na sušu i na gradska onečišćenja, podnosi orezivanje, može se saditi kao vjetrobran a i dobro štiti zemlju od erozije. Jako brzo raste u početku no ne živi dugo. Dobra je i medonosna biljka ali pelud može izazvati alergijske
reakcije.

Razvijen je velik broj kultivara:

  • Variegatum‘ – listovi su na rubovima bijeli
  • Aureovariegatum‘ – listovi imaju zlatnožute mrlje
  • Elegans‘ – listovi su žutih rubova
  • Violaceum‘ – ljubičaste boje

Etimologija

Latinsko ime roda Acer stari je latinski naziv za javor te znači oštar, zbog listova šiljatih režnjeva. Ime vrste negundo indijska je riječ koja je označavala kinesku konopljiku (Vitex negundo) koja raste na području južne i jugostiočne Azije a sličnih je listova.[1] Na stranim jezicima poznat je kao box elder – čiji naziv je složenica je od naziva box (šimšir) i elder (bazga) zbog sličnosti drva s drvom šimšira te zbog sličnosti listova s listovima bazge,[2] boxelder maple, ash-leaved maple, maple ash (eng.), Eschen-Ahorn (njem.), érable negundo, érable à giguère, érable à feuilles de frêne, érable américain (fr.), acero americano (tal.), arce negundo (špa.), amerikanski javor (slo.).

Upotreba

Mladi listovi su jestivi a iz debla se može dobiti pitka šećerna tekućina, no nije toliko slatka kao kod šećernog javora (Acer saccharum).[3]

Drvo je lagano i mekano te se ne smatra značajno kvalitetnim.

Galerija fotografija

Pregled lokacija