Preskoči do glavnog sadržaja

Krkovin plavac

Celastrina argiolus

Karakteristike

Krkovin plavac ili vrijeskov plavac (Celastrina argiolus L.) je leptir iz porodice plavaca (Lycaenidae). Gornja strana krila je plava, rub prednjih krila je crn, kod ženke je to područje posebno jako izraženo i široko. Donja strana im je svijetle plavosive boje, prekrivena sitnim crnim točicama. Promjera krila iznosi oko 3-3,5 cm.

Ženka jajašca u proljeće polaže uglavnom na božikovinu (Ilex aquifolium), kasnije i na bršljan (Hedera helix), svib (Cornus sanguinea), pravu končaru (Filipendula ulmaria), trušljiku (Frangula alnus), hmelj (Humulus lupulus), bagrem (Robinia pseudoacacia), malinu (Rubus idaeus) itd. Jajašca su bijela, plosnata, bradavičaste površine, mogu se naći od travnja do rujna. Gusjenica je zelena ili smeđa s bjelkastim pjegama, blijedih bočnih pruga, duga 2 cm. U stadiju gusjenice su oko 6 tjedana, mogu se naći od svibnja do rujna prije nego što se zakukulje. Kukuljica je svijetlosmeđa, tamnih smeđih pjega, ovalno zbijena, prezimljuje u toj fazi.

Leti od ožujka do kolovoza u dvije generacije. Hrane se cvjetnim nektarom i biljnim sokovima drveća.

Stanište

Rasprostranjen je u Europi, Aziji, sjevernoj Africi i Sjevernoj Americi. Raširen je u vlažnim šumarcima, na rubovima šuma, u grmlju i šikarama, u parkovima i vrtovima. Kod nas je česta vrsta.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su holly blue (eng.), Faulbaum-Bläuling (njem.), azuré des nerpruns, argus à bande noire (fr.), náyade (špa.), svetli krhlikar (slo.), obrubljeni plavac (sr.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija