Preskoči do glavnog sadržaja

Trušljika

Frangula alnus

Karakteristike

Trušljika, krušina ili obična krkavina (Frangula alnus Mill., sin. Rhamnus frangula L.) je listopadni grm ili niže stablo iz porodice krkavina (Rhamnaceae). Naraste do 6 m tvoreći dobro razvijen korijenov sustav. Kora je u početku zelena, kasnije posmeđi, prekrivena izduženim, sivobijelim lenticelama i malo dlakava, iznutra je žuta. Pupovi su goli, nemaju ljuske, građeni su od dlakavih, tamnih, žutosmeđih listova, vršni pupovi su jajasti, malo veći od bočnih koji su jajasto ušiljeni i prilegli uz granu. Listovi su naizmjenični, jednostavni, ovalni, dugi 3-7 cm, široki oko 4 cm, zeleni, sjajni, glatki i goli, izražene nervature, cjelovitog ruba, nalaze se na oko 1,5 cm dugoj peteljci. Cvjetovi su dvospolni, jednodomni, mali, neugledni, zelenkasti, nalaze se na do 12 mm dugim drškama, skupljeni su po 2-10 u cvatove u pazušcima listova. Čaška ima 5 zelenkastobijelih, trokutastih lapova dužine 3-4 mm, latica ima 5, bijele su, kraće od lapova i većinom strše ukoso. Prašnika je 5, plodnica je nadrasla, vrat ima glavičastu njušku. Cvatu u svibnju i lipnju. Plodovi su mesnate, gole bobice veličine oko 8 mm, u početku su zelenkaste, dozrijevanjem postaju crvene te naposljetku crne. Sadrže 2-3 trobridne, sjajno žućkaste sjemenke. Dozrijevaju od srpnja.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, dijelovima Azije i sjeverozapadne Afrike, u istočnu Sjevernu Ameriku je unešena i danas se smatra udomaćenom. Raste na pješčanim, glinenastim i neplodnim, vlažna područjimaa na umjereno toplim staništima, na rubovima šuma, u šikarama, uz riječne doline, od nizina do oko 800 m nadmorske visine. Životni vijek joj je do 60 godina.

Biljka je hraniteljica leptira žućka (Gonepteryx rhamni) a plodovima se rado hrane ptičice koje tako raznose sjemenke.

Etimologija

Latinski naziv roda Frangula znači krhak, lomljiv.[1] Na stranim jezicima nazivi su alder buckthorn, glossy buckthorn, breaking buckthorn (eng.), Faulbaum, Pulverholz (njem.), bourdaine, bourgène (fr.), frangola comune, putine, aleno nero (tal.), frángula, avellanillo, hediondo, arraclán (špa.), amieiro-negro, frângula, fúsaro (port.), navadna krhlika (slo.).

Upotreba

Ljekovita je kora koja se guli sa debla i grana te suši na suncu. Koristi se kao purgativ, jakog je djelovanja i koristi se tek nakon što odstoji godinu dana, a i tada izaziva jače kontrakcije u probavnom sustavu. Ne smije se koristiti duže od 7-10 dana, kako se crijeva ne bi ulijenila i izgubila prirodnu sposobnost peristaltike.

Konzumiranje plodova i svježe kore uzrokuje jako povraćanje i krvave proljeve.[2]

Kalendar branja

Tablica prikazuje okvirno vrijeme sakupljanja pojedinih dijelova biljke prema mjesecima kroz cijelu godinu.

Siječanj
I
-
Veljača
II
kora
Ožujak
III
kora
Travanj
IV
kora
Svibanj
V
-
Lipanj
VI
-
Srpanj
VII
-
Kolovoz
VIII
-
Rujan
IX
-
Listopad
X
-
Studeni
XI
-
Prosinac
XII
-

Galerija fotografija

Pregled lokacija