Trušljika Frangula alnus

Carstvo:
Red:
Rosales
Porodica:
Vrsta:
Frangula alnus
Sinonimi:
Rhamnus frangula L., Frangula vulgaris Hill

Karakteristike

Trušljika, krušina ili obična krkavina (Frangula alnus Mill., sin. Rhamnus frangula L.) je listopadni grm ili niže stablo iz porodice krkavina (Rhamnaceae). Naraste do 6 m tvoreći dobro razvijen korijenov sustav. Mlade grane su sivosmeđe, krkhe, prekrivene lenticelama i malo dlakave. Kora je u početku zelena, kasnije posmeđi, prekrivena izduženim, sivobijelim lenticelama, iznutra je žuta. Pupoljci su goli, nemaju ljuske, grđeni su od dlakavih, tamnih, žutosmeđih listova. Listovi su naizmjenični, jednostavni, ovalni, dugi do 7 cm, široki oko 4 cm, zeleni, sjajni, glatki i goli, izražene nervature, cjelovitog ruba, nalaze se na dugoj peteljci. Cvjetovi su dvospolni, jednodomni, mali, neugledni, zelenkasti, nalaze se na do 12 mm dugim drškama, skupljeni su po 2-10 u cvatove. Cvatu u svibnju i lipnju. Plodovi su mesnate, gole bobice veličine oko 8 mm, u početku su zelenkaste, dozrijevanjem postaju crvene te naposljetku crne. Sadrže 2-3 trobridne, sjajno žućkaste sjemenke. Dozrijevaju od srpnja.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, dijelovima Azije i sjeverozapadne Afrike, u istočnu Sjevernu Ameriku je unešena i danas se smatra udomaćenom. Raste uz vlažna područja na umjereno toplim staništima, na rubovima šuma, u šikarama, od nizina do oko 800 m nadmorske isine. Životni vijek joj je do 60 godina.

Biljka je hraniteljica leptira žućka (Gonepteryx rhamni) a plodovima se rado hrane ptičice koje tako raznose sjemenke.

Etimologija

Latinski naziv roda Frangula znači krhak, lomljiv.[1] Na stranim jezicima nazivi su alder buckthorn, glossy buckthorn, breaking buckthorn (eng.), Faulbaum, Pulverholz (njem.), bourdaine, bourgène (fr.), frangola comune, putine, aleno nero (tal.), frángula, avellanillo, hediondo, arraclán (špa.), amieiro-negro, frângula, fúsaro (port.), navadna krhlika (slo.).

Upotreba

Ljekovita je kora koja se guli sa debla i grana te suši na suncu. Koristi se kao purgativ, jakog je djelovanja i koristi se tek nakon što odstoji godinu dana, a i tada izaziva jače kontrakcije u probavnom sustavu. Ne smije se koristiti duže od 7-10 dana, kako se crijeva ne bi ulijenila i izgubila prirodnu sposobnost peristaltike.

Konzumiranje plodova i svježe kore uzrokuje jako povraćanje i krvave proljeve.[2]

Galerija fotografija

Podijeli