Preskoči do glavnog sadržaja

Prava končara

Filipendula ulmaria

Karakteristike

Suručica, obična ili prava končara (Filipendula ulmaria (L.) Maxim.) je trajna zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). Podzemni dio čine horizontalni, odrvenjeli podanak te končasto korijenje. Stabljika je uspravna, u gornjem dijelu razgranata, naraste do 200 cm visine. Listovi su naizmjenični, složeni, neparno perasti, imaju 2-5 para jajolikih i nazubljenih lisaka koje su na naličju pustenaste i svjetlije, vršni listić je najveći. Cvjetovi su maleni, dvospolni, pravilni, skupljeni u složene metličaste cvatove na vrhovima dugačkih stapki. Građeni su od pet lapova i pet bijelih latica, imaju mnogo prašnika i tučaka sraslih sa cvjetištem. Ugodnog su mirisa a i pčele ih rado posjećuju te sakupljaju nektar i pelud. Cvate od lipnja do kolovoza. Plod je goli oraščić koji sadrži puno sitnih sjemenki.

Stanište

Rasprostranjena je na području Europe i zapadne Azije. Staništa su joj vlažne i močvarne livade, uz potoke, rijeke, bare. Uspijeva do 1300 m nadmorske visine. Razmnožava se sjemenom.

Etimologija

Latinsko ime roda Filipendula potječe od riječi filum (konac) i pendulus (viseći), zbog gomolja koji su na kraju korijenute izgledaju kao da gomoljli vise na koncu. Ime vrste vulgaris znači običan, uobičajen, široko rasprostranjen. Ime vrste ulmaria dano je zbog sličnosti listova sa brijestom (Ulmus).[1] Na stranim jezicima nazivi su meadowsweet, mead wort (eng.), Echte Mädesüß (njem.), reine-des-prés, ulmaire (fr.), olmaria, regina dei prati (tal.), ulmaria, reina del prado, filipéndula (špa.), brestovolistni oslad (slo.).

Upotreba

Jestivi su mladi izdanci i listovi. Osušenim listovima mogu se aromatizirati razne vrste pića ili se koristiti kao čaj.[2]

U fitoterapiji se koristi cvijet, bere se kada je u punom cvatu u srpnju i kolovozu i brzo suši suhom i prozračnom mjestu. Koristi se radi analgetskog djelovanja kod glavobolje, reumatoidnog artritisa, visoke tjelesne temperature, prehlade i gripe.

  • 5-7 g suhih cvjetova prelije se šalicom kipuće vode i ostavi 15 minuta te procijedi. Pije se 2× dnevno. Nije za trudnice.

Kalendar branja

Tablica prikazuje okvirno vrijeme sakupljanja pojedinih dijelova biljke prema mjesecima kroz cijelu godinu.

Siječanj
I
-
Veljača
II
-
Ožujak
III
-
Travanj
IV
-
Svibanj
V
-
Lipanj
VI
cvijet
Srpanj
VII
cvijet
Kolovoz
VIII
cvijet
Rujan
IX
-
Listopad
X
-
Studeni
XI
-
Prosinac
XII
-

Galerija fotografija

Pregled lokacija