Krkavina Rhamnus cathartica

Carstvo:
Red:
Rosales
Porodica:
Vrsta:
Rhamnus cathartica
Sinonimi:
Cervispina cathartica (L.) Moench

Karakteristike

Prava krkavina ili pasjakovina (Rhamnus catharticus L.) je listopadni grm ili niže stablo iz porodice krkavina (Rhamnaceae). Uspravnog je rasta, tvori mnogobrojne grane, naraste do 5 metara visine. Korijenov sustav je dobro razvijen i dubok. Kora je glatka, sjajna, svijetlosiva, kasnije postane tamnosmeđa i ljušti se horizontalno, grančice na vrhu nemaju pup već završavaju trnom. Pupoljci su nasuprotni ili približno nasuprotni, imaju više crvenosmeđih ljuski svjetlijih rubova. Listovi su nasuprotni, jednostavni, ovalni, zeleni, fino nazubljenih rubova, dugački 2-9 cm, široki 1-3,5 cm, nalaze se na kraćim peteljkama dužine 10-25 mm. Cvjetovi su jednospolni, mali, svijetlozeleni, nalaze se u pazušcima listova, skupljeni su po 3-10 u skupine. Cvatu u svibnju i lipnju. Plod je okruglasta, crna boba veličine graška, sadrži 3-4 tamnosmeđe, trobridne sjemenke. Dozrijeva u rujnu i listopadu.

Dobra je medonosna biljka, pčele cvjetove rado posjećuju te sakupljaju nektar i pelud. Med krkavine se ne kristalizira,[1]

Stanište

Rasprostranjena je biljka u Europi, zapadnoj Aziji i sjeverozapadnoj Africi, u Sjevernu Ameriku je unešena i danas se smatra udomaćenom. Staništa su joj topla i siromašna tla listopadnih šuma. Zaštićena je biljka. Razmnožava se sjemenom i vegetativno. Sporog je rasta, životni vijek joj je do oko 100 godina.

Biljka je hraniteljica leptira žućka (Gonepteryx rhamni) a plodovima se rado hrane ptičice.

Etimologija

Latinski naziv roda Rhamnus potječe od grčke riječi rhamnos, što je bio naziv za jedan trnovit grm kod Dioskorida i Teofrasta. Ime vrste catharticus znači da čisti, otvara.[2] Na stranim jezicima nazivi su common buckthorn, purging buckthorn (eng.), Purgier-Kreuzdorn (njem.), nerprun purgatif, nerprun cathartique, nerprun officinal (fr.), spino cervino, spino santo, spino merlo (tal.), espino cerval, cervispino, cambrón, hediondo, ramno catártico (špa.), čistilna krhlika, čistilna kozja češnja (slo.).

Upotreba

Plodovi i kora u narodnoj medicini se koriste kao purgativ, no koriste se razumno i kratkotrajno jer mogu prouzročiti probavne tegobe, povraćanje.

Od nezrelih bobica se u prošlosti dobivala žućkastozelena boja za bojanje vune.

Galerija fotografija

Podijeli