Preskoči do glavnog sadržaja

Žućak

Gonepteryx rhamni

Karakteristike

Obični žućak (Gonepteryx rhamni L.) je dnevni leptir iz porodice bijelaca (Pieridae). Mužjaci i ženke se međusobno razlikuju prema boji krila. Kod mužjaka su posve sumporasto žuta, kod ženke bjelkastozelena. Kod oba spola na prednjim i stražnjim krilima vidljiva je pjega u sredini, kod mužjaka je crvena, kod ženke više narančasta. Kod oba spola su također rubovi krila malo ušiljeni, na kraju stražnjih krila nalazi se mali repić a donja strana krila je svijetlozelena čime se leptiri dobro kamufliraju na zelenilu. Žile na rubovima krila ponekad imaju sitne smeđe točke. Glava i ticala su crvene boje, trup crnosiv. Promjer krila iznosi 5-6 cm.

Razvoj leptira

Ženka od travnja do lipnja pojedinačno liježe jajašca na naličje listova prave krkavine (Rhamnus catharticus) i trušljike (Frangula alnus). Jajašca su bijela do svijetlozelena, duguljasta, uzdužno rebrasta, potrebno je oko deset dana da se izlegnu gusjenice. Gusjenica je zelena, gusto prekrivena sitnim, crnim točkicama i svijetlim bočnim prugama, duga oko 4 cm. Proždrljivo se oko mjesec dana hrane listovima nakon čega slijedi stadij kukuljice. Kukuljica je žutozelena, na stranama ima svijetle pruge i crvenosmeđe mrlje, možemo je naći od lipnja do kolovoza. Prezimljuje kao leptir, skriven u prirodnim ili ljudskim nastambama ili visi na grani, sakriven u bršljanu i sl.

Jedan je od prvih proljetnih leptira, leti od ožujka do rujna u jednoj generaciji. Najduže živi od svih leptira, skoro godinu dana. Hrani se cvjetnim nektarom.

Stanište

Rasprostranjen je u većem dijelu Europe izuzev krajnjeg sjevera Skandinavije te sjevera Velike Britanije, živi u gotovo cijeloj Aziji te u sjevernoj Africi. Raširen je i čest leptir, staništa su mu livade, vrtovi, parkovi, grmlja, šumarci i rubovi šuma, od nizina do 2800 m nadmorske visine. Kod nas je svugdje raširen, uključujući i na nekim otocima.

Etimologija

Ime vrste rhamni ukazuje na biljke hraniteljice roda krkavina (Rhamnus). Na stranim jezicima nazivi su common brimstone (eng.), Zitronenfalter (njem.), citron (fr.), cedronella (tal.), citronček, rumenjak (slo.), limunovac (sr.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija