Preskoči do glavnog sadržaja

Kineski javor

Acer ginnala

Karakteristike

Kineski javor (Acer ginnala Maxim.) je listopadni grm ili niže stablo iz porodice sapindovki (Sapindaceae). Niskog je rasta, naraste do 10 metara visine tvoreći široku krošnju. Deblo je 20-40 cm u promjeru. Kora je tanka, sivosmeđa, u mladosti je glatka, kasnije postane plitko ispucana. Listovi su naizmjenični, nalaze se na peteljci dugoj 3-5 cm, urezani su i time sastavljeni na 3-5 nepravilno nazubljene režnjeve od kojih je srednji režanj najveći, dugi su 5-10 cm i široki 3-6 cm, u početku su crvenkasti, kada se posve razve postanu tamnozeleni i na licu sjajne površine, dolaskom jeseni postaju crvenkasti. Cvjetovi su žutozeleni, mirisni, javljaju se istodobno s listanjem. Plod je samara, crvene boje, duga 8-10, skupljene su po dvoje i paralelne su jedna s dugom ili se djelomično preklapaju, dozrijevaju u ranu jesen. Krila sjemenkama pomaže da se rasprostrani vjetrom na veće udaljenosti.

Stanište

Prirodno raste na području sjeveroistočne Azije (Koreja, Mongolija, Japan), na području Sjeverne Amerike danas se smatra invazivnom vrstom. Kod nas se uzgaja kao ukrasno stablo u parkovima. Otporan je na mraz i na hladne temperature do -40 °C. Nije osobito zahtjevna vrsta, dobro podnosi gradska onečišćenja i može rasti na težim glinenim zemljištima no najviše mu odgovaraju vlažna, ilovasta tla. Cijenjena je biljka za bonsai.

Etimologija

Latinsko ime roda Acer stari je latinski naziv za javor te znači oštar, zbog listova šiljatih režnjeva.[1] Ime vrste ginnala kineski je naziv za vrstu.[2] Na stranim jezicima nazivi su amur maple (eng.), Feuer-Ahorn, Amur-Ahorn (njem.), érable du fleuve Amourérable de l’amour (ljubavni javor, fr.), arce de Manchuria, arce de Amur, arce ruso (špa.), amurski javor (slo.).

Kineski javor neki botaničari smatraju podvrstom javora žestilja (Acer tataricum), te se vodi pod stručnim nazivom A. tataricum subsp. ginnala (Maxim.) Wesm.

Galerija fotografija

Pregled lokacija