Preskoči do glavnog sadržaja

Jamlina

Rubus illecebrosus

Karakteristike

Jamlina, yamlina ili jagoda malina (Rubus illecebrosus Focke) je trajna listopadna biljka iz porodice. Stabljike su uspravne ili zaobljene, slabo bodljikave, visoke do 50 cm, tvore duge podemne puzajuće izdanke. Listovi su perasto razdijeljeni s 5-7 tamnozelenih listića. Cvjetovi su jednostavni, dvospolni, promjera 4-5 cm, radijalno simetrični, petocvjetni s dvostrukom cvjetnom čašom, bijele latice, cvate u srpnju i kolovozu. Plod je zbirni, okrugao do široko eliptičan, sjajno crven, ali blagog okusa, promjera 2-3 cm, dozrijeva u srpnju i kolovozu.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u Japanu, staništa su joj šikare i neobrađena zemljišta. Smatra se naturalizirana u nekim područjima SAD, Kanade i Južne Amerike.

Preferira sunčane do polusjenovite položaje te se odlikuje iznimnom otpornošću na hladnoću, izdržavajući temperature sve do -28°C. Najbolje uspijeva u dobro dreniranom tlu s blago kiselim karakteristikama (pH 5,5 – 6,0). Samooplodna je vrsta te ne zahtijeva oprašivače iz drugih biljaka iste vrste.

Razmnožava se reznicama ili dijeljenjem korijena, najbolje u rano proljeće ili kasnu jesen.

Etimologija

Latinsko ime roda Rubus potječe od ruber (crven), jer više vrsta ovog roda ima crvene plodove. Na stranim jezicima nazivi su balloon berry, strawberry raspberry (eng.), Erdbeer-Himbeere, Japanische Himbeere (njem.), jagodasta malina (slo.).

Upotreba

Plodovi su jestivi u svježem ili obrađenom obliku, bez pretežito ugodne arome ali okus se popravi kuhanjem. Redovitim berbama potiče se daljnja proizvodnja plodova.

Galerija fotografija