Tayberry Rubus fruticosus x Rubus idaeus

Carstvo:
Red:
Rosales
Porodica:
Potporodica:
Rosoideae
Tribus:
Rubeae
Rod:
Vrsta:
Rubus fruticosus x Rubus idaeus

Karakteristike

Tayberry (Rubus fruticosus x Rubus idaeus) je listopadna trajna biljka iz porodice ogrozdovka (Grossulariaceae). Grmolikog je rasta, stvara izboje duge do 200 cm. Grane su prekrivene kratkim i vrlo bodljikavim bodljicama. Cvate od kraja travnja do lipnja na prošlogodišnjim izbojima. Plodovi su kada dozre tamnocrvene boje, veliki i duguljasti, dugi 3-4 cm, široki 1-2 cm, dozrijevaju u srpnju i kolovozu.

Uzgoj

Nastao je u Škotskoj 1979. godine umjetnim putem, križanjem maline i kupine. Razmnožavanje se vrši reznicama ili položenicama, sadnice se sade na razmak 70-100 cm. Samooplodna je vrsta. Biljkama odgovara sunčan ili polusjenovit položaj, otporne su na bolesti, štetočine i na niske temperature do -25°C.

Latinsko ime roda Rubus potječe od ruber (crven) jer više vrsta ovog roda ima crvene plodove. Ime vrste tayberry dali su prema rijeci Tay u Škotskoj.

Upotreba

Jestivi su plodovi, blago slatkastog su okusa nalik malini, premda nešto slabije kvalitete. Lako se ubiru kada su zreli a konzumiraju se u sirovom obliku ili se prerađuju u džemove, sirupe i drugo.

Galerija fotografija

Podijeli