Preskoči do glavnog sadržaja

Grmolika petoprsta

Potentilla fruticosa

Karakteristike

Grmolika petoprsta (Potentilla fruticosa L.) je listopadni grm iz porodice ruža (Rosaceae). Grane su uzdižuće, guste, narastu do 100 cm visine te isto toliko idu u širinu. Listovi su mnogobrojni, razdijeljeni, sastavljeni od 5-9 lisaka dužine 3-20 mm, cjelovitih rubova, prekriveni srebrnkastim dlačicama. Cvjetovi su promjera 2-4 cm, imaju pet okruglih zlatnožutih latica. Prašnika ima 15-25. Cvatu obilno od svibnja do listopada.

Stanište

Uzgaja se kao ukrasna biljka u parkovima i dvorištima. Skromnih je uvjeta, traži mjesto punog sunca. Prema potrebi orezuje se u proljeće kada se uklone oštećene grane i formira žbunj do željene veličine. Razmnožavanje se vrši reznicama u kasno proljeće ili ljeti. Otporna je na niske temperature.

Razvijen je velik broj kultivara od kojih je možda najpoznatiji “Goldfinger”.

Etimologija

Ime roda Potentilla potječe od latinske riječi potens (snažan), zbog ljekovitih svojstava mnogih vrsta u rodu.[1] Ime vrste fruticosa ukazuje na grmoliki rast. Naziv petoprsta odnosi se na listove koji su podijeljeni na pet lisaka kod nekih vrsta u rodu. Na stranim jezicima nazivi su shrubby cinquefoil, golden hardhack, bush cinquefoil, shrubby five-finger (eng.), Fingerstrauch (njem.), potentille frutescente, potentille arbustive (fr.), cinquefoglio cespuglioso (tal.), grmasti petoprstnik (slo.).

Prema novijoj sistematizaciji preseljena je u drugi rod te se vodi pod stručnim nazivom Dasiphora fruticosa (L.) Rydb.

Galerija fotografija