Preskoči do glavnog sadržaja

Galska ruža

Rosa gallica

Karakteristike

Galska ruža (Rosa gallica L.) je listopadna grmolika biljka iz porodice ruža (Rosaceae). Naraste do 1 metar visine. Korijen je dubok i dobro razvijen. Grane su prekrivene trnovima i gustim žljezdastim dlakama. Listovi su naizmjenični, neparno perasti, sastavljeni od 3-5 lisaka koje su na licu gole i tamnozelene, na naličju blijede, dlakave. Na rubovima su nazubljeni. Cvjetovi su veliki, promjera 5 – 8 cm, mirisni su, sastavljeni od tamno ružičastih latica koje su pri osnovi bijele i velikog broja prašnika. Cvate od svibnja do srpnja. Plod je crveni šipak u kojem se nalazi mnogo oraščića.

Stanište

Rasprostranjan je u južnoj i srednjoj Europi, zapadnoj Aziji i sjevernoj Africi. Staništa su joj sunčana i suha mjesta, često raste u svijetlim šumama, uz rubove šuma, na livadama i suhim pašnjacima. Jedna je od najstarijih kultiviranih ruža. Tolerira hladne temperature do -25 °C. Odgovara joj dobro drenirano tlo i sunčano ili polusjenovito mjesto.

Etimologija

Latinsko ime vrste gallica znači galski, francuski. Na stranim jezicima nazivi su Gallic rose, French rose, rose of Provins (eng.), Essig-Rose (njem.), rosal de Castilla, rosal de Francia, rosal de Provins (špa.), rosa-rubra (port.), francoski šipek (slo.).

Galerija fotografija