Deveterolisna režuha Cardamine enneaphyllos

Carstvo:
Red:
Brassicales
Porodica:
Vrsta:
Cardamine enneaphyllos
Sinonimi:
Dentaria enneaphyllos L.

Karakteristike

Deveterolisna režuha (Cardamine enneaphyllos (L.) Crantz) je trajna zeljasta biljka iz porodice kupusnjača (Brassicaceae). Stabljike su uspravne ili uzdižuće, jednostavne, okrugle i gole, narastu do 30-40 cm visine. Rizom je horizontalan, bjeložućkast, člankovit, debeo, prekriven ljuskama koje su povijena prema nazad. Prizemni listovi su veliki, trodijelni, nalaze se na dugačkoj peteljci. Gornji listovi su jajasto lancetasti, smješteni u pršljenovima po troje i nalaze se na kratkim peteljkama, liske su im ovalne i nazubljenih rubova. Cvjetovi su dvospolni, viseći, gusto skupljeni po 5-10 u grozdaste cvatove. Građeni su od žućkastobijelih, naopako jajastih latica. Prašnika ima 6, dužine su kao i latice. Cvatu od ožujka do lipnja. Plodovi su uspravne mahune duge 4-6 cm, široke 3-4 cm, sadrži brojne ovalne, sjajne, svijetlosmeđe sjemenke dužine oko 3 mm.

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj, južnoj i jugoistočnoj Europi. Raste u listopadnim i crnogoričnim šumama, na svježim i rastresitim tlima.

Etimologija

Latinski naziv roda Cardamine potječe od grčkog kardamon, što je bio naziv za sličnu biljku sjetveni podlanak (Lepidium sativum) a kasnije je prebačeno na ovaj rod režuha.[1]Ime vrste enneaphyllos potječe od grčkih riječi ennea (devet) i phyllon (list). Na stranim jezicima nazivi su drooping bittercress, nine-leaved coral wort (eng.), Quirlblättrige Zahnwurz, Neunblatt-Zahnwurz, Weiße Zahnwurz (njem.), cardamine à neuf folioles (fr.), dentaria a nove foglie (tal.), deveterolistna konopnica (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli