Preskoči do glavnog sadržaja

Žuti osjak

Cirsium erisithales

Karakteristike

Žuti osjak (Cirsium erisithales (Jacq.) Scop.) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna, razgranata u gornjem dijelu, prekrivena ljepljivim dlakama, visoka 30-150 cm. Listovi su rijetki, duboko razdijeljeni do osnove na 8-12 režnjeva koji su cjeloviti ili malo nazubljeni i trnoviti, prizemni listovi nalaze se na dužim peteljkama dok su oni na stabljici naizmjenični, na kraćim peteljkama ili sjedeći i srcasto obuhvaćaju stabljiku. Cvjetovi su žuti, cjevasti, skupljeni u pognute glavičaste cvatove promjera 2,5-3 cm koje su pojedinačne ili po 2-5 skupljene na vrhovima stabljika. Cvatu od srpnja do rujna. Plod je ahenij s papusom koji ima više redova dlaka.

Stanište

Rasprostranjen je u južnoj i srednjoj Europi. Raste na svježim tlima, uz rijeke, u šumama i na šumskim rubovima, od gorskog do planinskog pojasa.

Etimologija

Latinski naziv roda Kirsion potječe od grčke riječi kirsos (proširene vene) zato što su neke vrste osjaka koristile kao lijek. Francuski botaničar Joseph Pitton de Tournefort (1656. – 1708.) dao je prema toj riječi ime rodu Cirsium.[1] Na stranim jezicima nazivi su yellow thistle (eng.), Kleb-Kratzdistel, Klebrige Distel (njem.), cirse glutineux, cirse érisithale, cirse érisithalès (fr.), cardo zampa d’Orso (tal.), lepki osat (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija