Preskoči do glavnog sadržaja

Osjak

Cirsium

Karakteristike

Osjak (Cirsium) je rod jednogodišnjih ili višegodišnjih zeljastih biljaka iz porodice glavočika (Asteraceae). Rod sadrži oko 250 vrsta. Listovi su im bodljikavi a cvjetne glavice guste i ljubičaste boje. Cvjetaju u razdoblju od travnja do rujna. Plod je roška s kunadrom na vrhu (sijedim dlačicama, latinski naziv za kunadru je pappus i znači starac) što plodu omogućava širenje pomoću vjetra. Neke vrste su čest korov na obrađenim zemljištima i prava gnjavaža vrtlarima.

Latinski naziv roda kirsion potječe od grčke riječi kirsos (proširene vene) zato što su neke vrste osjaka koristile kao lijek.

Najčešće vrste su

  • poljski osjak (Cirsium arvense)
  • obični osjak (Cirsium vulgare)
  • zeljasti osjak (Cirsium oleraceum)
  • sivi osjak (Cirsium canum)
  • vunenasti osjak (Cirsium eriophorum)

Poljski osjak (Cirsium arvense)

Trajna je biljka uspravne stabljike koja je u gornjem dijelu razgranata. Iz korijena tjera stabljike koje narastu visine i 2 metra. Listovi su naizmjenični, cjeloviti, donji se nalaze na kratkim peteljkama a gornji su sjedeći. Cvjetovi su tamnoljubičaste boje, skupljeni u glavičaste cvatove. Cvate od lipnja do rujna. Plod je plosnat. Rasprostranjen je na području Europe, Azije i sjeverozapadne a na području Sjeverne i Južne Amerike te Australije smatra se udomaćenim i korovom.

Jestiva je biljka. Može se konzumirati korijen, stabljike i listovi, nakon čišćenja od bodljica.

Vunenasti osjak (Cirsium eriophorum)

Vunenasti osjak je dvogodišnja biljka, robusne i uspravne stabljike. Naraste do 150 cm visine. Prizemni listovi skupljeni su u rozeti i smješteni na dugim peteljkama, donji listovi također imaju peteljke a oni gornji su sjedeći. Listovi su obilno obrasli bodljikavim trnovima. Cvjetne glavice su ogromne, 5-7 cm u promjeru i vrlo zanimljivog izgleda. Rastu pojedinačno na vrhovima stabljika i karakteristične su ljubičaste frizure. Raste na planinskim travnjacima, kod nas npr. na Velebitu.

Zeljasti osjak (Cirsium oleraceum)

Stabljike su uspravne, šuplje i do 150 cm visoke. Listovi su naizmjenični, dlakavi, nazubljenih rubova. Cvjetovi su na vrhovima stabljika u pazušcima najgornjih listova. Cvat od srpnja do rujna. Plod je roška s papusom. Raste u svijetlim šumama i na vlažnim livadama. Jestiva je biljka, jedu se mladi izdanci i listovi.

Pregled lokacija