Zimska trešnja Solanum pseudocapsicum

Carstvo:
Red:
Solanales
Porodica:
Vrsta:
Solanum pseudocapsicum

Karakteristike

Zimska ili jeruzalemska trešnja (Solanum pseudocapsicum L.) je trajna biljka iz porodice pomoćnica (Solanaceae). Biljka raste kao mali grmić obično oko 1 metar visine, iako može i do 2 metra. Stabljika je uspravna te naizmjenično stvara duguljaste listove valovitog ruba. Cvjetovi su pojedinačni, izgleda karakterističnog za pomoćnice, s vjenčićem koji čine pet jednakih bijelih latica. Javljaju se obično nakon druge godine klijanja biljke te cvjetaju od lipnja do rujna. Plodovi su narančaste bobice veličine 10-15 mm koje izgledaju kao minijaturne rajčice.

Stanište

Prirodno raste na području Južne Amerike (Peru, Ekvador). Naturalizirana je na tropskim i suptropskim područjima (Kanari, Karibi i s). Na području Havaja, Australije i Novog Zelanda smatra se invazivnom vrstom. Kod nas se uzgaja kao sobna biljka. Mi je držimo na terasi preko proljeća i ljeta a, iako se smatra otpornom na hladne temperature i mraz, unosimo je u kuću dolaskom jeseni.

Etimologija

Iako bi se po nazivu biljke moglo zaključiti, biljka nema veze sa trešnjama. Pripada porodici pomoćnica (Solanaceae) koja sadrži krumpir, patlidžan, rajčicu i druge biljke. Latinsko ime roda solanum pretpostavlja se vuče porijeklo od latinske riječi solamen što znači smirujuć, zbog ublažavanja bolova.[1] Ime vrste pseudocapsicum znači lažni capsicum. I na drugim jezicima poznata je kao zimska ili jeruzalemska trešnja a na francuskom je još poznata i kao ljubavna trešnja (Cerisier d’amour).  Napomenimo da je još jedna biljka poznata pod nazivom zimska trešnja, a to je ashwagandha (Withania somnifera).

Upotreba

Ništa, bobice nisu jestive i mogu prouzročiti probavne probleme. Također ih mačke i pse trebaju izbjegavati.

Galerija fotografija

Podijeli