Zimska trešnja Solanum pseudocapsicum

Carstvo:
Red:
Solanales
Porodica:
Vrsta:
Solanum pseudocapsicum

Karakteristike

Zimska ili jeruzalemska trešnja (Solanum pseudocapsicum L.) je trajna biljka iz porodice pomoćnica (Solanaceae). Raste kao mali grmić obično oko 50 cm visine, premda može i do 2 metra. Stabljika je uspravna. Listovi su naizmjenični, dugi do 8 cm, široki 3-4 cm, tamnozeleni, valovitog ruba. Cvjetovi su pojedinačni ili češće u skupnama po 2-3, promjera 1-2 cm, stvaraju se u pazušcima listova na 2 cm dugim cvjetnim stapkama. Karakterističnog su izgleda za rod pomoćnica, s vjenčićem koji čine pet jednakih bijelih latica. prašnici su narančastožuti. Cvjetovi se obično javljaju druge godine nakon klijanja biljke te cvatu od lipnja do rujna. Plodovi su narančaste bobice veličine 10-15 mm koje izgledaju kao minijaturne rajčice, dugo traju na biljci.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena na području Srednje i Južne Amerike (Meksiko, Peru, Ekvador). Naturalizirana je u tropskim i suptropskim područjima (Kanari, Karibi i s). Na području Havaja, Australije i Novog Zelanda smatra se invazivnom vrstom. Staništa su joj svijetle šume te rubovi šuma. Kod nas se uzgaja kao sobna biljka.

Razmnožava se sjemenom koje se sije u rano proljeće te kada sadnice narastu presade se  prema potrebi. Držimo je na terasi preko proljeća i ljeta a, iako se smatra otpornom na hladne temperature i mraz, unosimo je u kuću dolaskom jeseni. Prihranjuje se tekućim gnojivom u fazi aktivnog rasta u kasno proljeće i ljeti. Životni vijek joj je obično do 10 godina.

Etimologija

Iako bi se po nazivu biljke moglo zaključiti, biljka nema veze sa trešnjama. Pripada porodici pomoćnica (Solanaceae) koja sadrži krumpir, patlidžan, rajčicu i druge biljke. Latinsko ime roda solanum pretpostavlja se vuče porijeklo od latinske riječi solamen što znači smirujuć, zbog ublažavanja bolova.[1] Ime vrste pseudocapsicum znači lažni capsicum. I na drugim jezicima poznata je kao zimska ili jeruzalemska trešnja a na francuskom je još poznata i kao ljubavna trešnja (Cerisier d’amour).  Napomenimo da je još jedna biljka poznata pod nazivom zimska trešnja, a to je ashwagandha (Withania somnifera).

Upotreba

Bobice nisu jestive i mogu prouzročiti probavne probleme, otrovne su za mačke, pse te neke ptice.

Galerija fotografija

Podijeli