Preskoči do glavnog sadržaja

Patlidžan

Solanum melongena

Karakteristike

Patlidžan (Solanum melongena L.) je zeljasta trajnica iz porodice pomoćnica (Solanaceae) koja se kod nas uzgaja kao jednogodišnja biljka. Stabljika je uspravna, pri osnovi drvenasta, u gornjem dijelu razgranata, naraste do 70 cm visine. Listovi su naizmjenični i smješteni na dužim peteljkama. Ovalnog su oblika, veliki su, dugi do 15 cm, široki do 10 cm, malo dlakavi, na rubovima manje izverugani i na donjoj strani ljubičasti te izražene nervature. Cvjetovi su pravilni, dvospolni, pojedinačni su ili ih je po nekoliko skupljeno zajedno, a stvaraju se u pazušcima listova. Ocvijeće im je dvostruko, sastavljeno od čaške i vjenčića. Čašku čini pet lapova, vjenčić je promjera 3-5 cm te građen od 5-7 svijetloljubičastih latica. Plodnica tučka je nadrasla i nosi više sjemenih zametaka, prašnika ima 5-7. Plod je duguljast i jajolik, tamnoljubičaste boje izvana i bijelog mesnatog dijela.

Uzgaja se kao povrtna kultura, razmnožava se sjemenom.

Kalendar sjetve i sadnje

Tablica prikazuje okvirno vrijeme sjetve, presađivanja i očekivanu berbu kroz mjesece, prilagođeno za kontinentalnu klimu.

Sijanje na zaštićeno Sijanje na otvoreno Presađivanje Berba
Siječanj
- - - -
Veljača
- - -
Ožujak
- - -
Travanj
- - - -
Svibanj
- - -
Lipanj
- -
Srpanj
- - -
Kolovoz
- - -
Rujan
- - - -
Listopad
- - - -
Studeni
- - - -
Prosinac
- - - -

Etimologija

Ime roda Solanum potječe od latinske riječi solamen (smirujuć), zbog ljekovitog djelovanja neke vrste u rodu.[1] Na stranim jezicima nazivi su eggplant, aubergine (eng.), Aubergine, Eierfrucht (njem.), aubergine (fr.), melanzana (tal.), berenjena (špa.), berinjela (port.), jajčevec (slo.).

Uzgoj

Sije se u zaštićeno mjesto početkom proljeća a kada biljke narastu presađuju se u vrt kada prođe opasnost od mraza. Potrebno im je puno sunca i vlažna zemlja. Napadaju ih zlatice koje se hrane listovima te na njima odlažu svoja jajašca. Iz tog razloga preporuča se smještaj patlidžana tik uz rabarbaru koja je često dom predatora zlatičinih ličinka – smrdljivog martina.

Patlidžani se beru kada je plod srednje krupnoće i kora još sasvim glatka. Odrežu se škarama kod peteljke sasvim blizu stabljike.

Upotreba

Koriste se samo plodovi. Preporučamo izradu namaza – patlidžani se narežu, posole i ostave da sol izbije gorčinu. Tada ih se peče na maslinovom ulju, doda se češnjak i sol.

Galerija fotografija

Pregled lokacija